2017.04.30 13:50 LaliBácsi Nézhetetlen Olvasottság: <100x
0

Szellemi újszülötteknek...

TLDR; Az SW7 tükrében az előzményfilmek mestermunkának tűnnek. Lucas legalább valami újat teremtett - még ha véleményeset is. Ez a film ugyanolyan szánalmas, mint bármilyen régi dal tök fölösleges mai remixe. Ráadásul van képük nem remixként, hanem új alkotásként eladni. (TribeBubu véleményével maximálisan egyetértek.)

Szellemi újszülötteknek...

Aggodalmas az emberiség általános elmeállapota. Tiszta Idiocracy. Halivúd pedig nagyon, nagyon régóta rájátszik erre. Amíg a '90-es években azért strapálták magukat a stúdiók, hogy a sok copy-paste segítségével gyártott film között legyen némi rendes forgatókönyvvel és új ötlettel is megáldott, addig a 2000-es évek óta szinte csak a copy-paste metódus létezik. A moziba járók meg olyan serénységgel fogyasztják (és istenítik) eme fércműveket, mint a gyorséttermekben a táplálék gyanánt felszolgált instant élelmiszeripari hulladékot. Persze, ha valaki ehhez szokott, akkor ezt szereti. Ha nem tud mihez viszonyítani, akkor ezt fogja szereti.

Olvasgatom a véleményeket és meg vagyok döbbenve. Elképesztő mérvű ignorancia árad belőlük. Sokan megállapítják ugyan, hogy a sztori "emlékeztet" a 4. epizódra, de baromira nem zavartatják emiatt magukat. A kedvencem ez a megjegyzés volt: "Imádom amikor egy film ennyire fantasztikusan erős és kreatív mint ez." Egy 5 éves kisfiúnak - aki nem látta az Ep.4-et - feltétlenül. Nem tudom, hogy sírjak-e, vagy nevessek ezeken az állításokon.

Szóval, az emberiség általános elmeállapota. Talán igazságtalan vagyok, mert az átlag bizonyosan rendkívül buta volt 20, 100, 200 meg 2000 éve is. Ez egy ilyen műfaj. Attól "átlag". A média viszont elmehet a sunyiba. Amilyen mértékben leépítették az emberek általános igényszintjét az elmúlt 20-30 évben, az egészen pofátlan. A filmgyártás véglegesen és visszavonhatatlanul teljes mértékben fogyasztói ipar lett, ahol a minőség sokadlagos. Minek csináljon az élelmiszeripar valódi szamócaszörpöt, amikor az emberek többségének tökéletesen megfelel a hígított almaszörp is, ha némi piros színezékkel és szamócaaromával megspékeljük azt? A bevétel minden, a marketing pedig arra való, hogy elhitessük az emberekkel, hogy tényleg nagyon jó az, amit isznak. Az SW7 még ki sem jött, de már vagy 2 hónapja azt hallottad minden csatornából, hogy ez a létező legjobb film a világon. De amúgy ugyanez megy minden blockbuster előtt... szuggeráljuk a nézőt, hogy de k.jó lesz neki, ha bemegy, a néző pedig előre elhiszi mindezt.

Éppen ezért mindezt kizárva, úgy 3-4 hónap késéssel néztem meg a filmet. Abszolút semleges attitűddel ültem be. "Lássuk, mit mutat" - így álltam hozzá. Eltelt egy pár perc. "Jó, hát idő kell neki" - gondoltam. Újabb percek múltak el. "Oké, lassan lesz majd valami érdekes, kitartás. Ki kell bontakoznia a történetnek." Semmi. Innentől pedig már csak a számat tátottam, hogy miképp nézheti le egy alkotás ennyire a nézőt, hogy vehetnek ennyire hülyére mindenkit. Kedves hommage-ok és kikacsintások helyett ordas ripoff az egész, a történet inkonzisztens, az események nem hihetőek. Utóbbiak nincsenek párhuzamban az SW univerzum szabályaival (ráadásul a film helyenként saját magának is ellentmond), és eleve az alapfelállás nehezen hihető. Talán nem kellett volna a teljes expanded universe-t kivágni a kukába, ugye, kedves Disney? (Nem mintha az EU-ban ne lennének baromságok, de rengeteg értékes sztorit tartalmaz.) Az új karakterek mindegyike erőltetett, unalmas, érdektelen.

*Ennyi* az SW7. Tetszeni fog a szellemi újszülötteknek és mindazoknak, akik a legminimálisabb tudatosság nélkül néznek filmeket.

akció | kaland | sci-fi

Több mint három évtizeddel a második Halálcsillag megsemmisítése után a Galaktikus Birodalom nyomába lépő Első Rend tervet eszel ki a hatalom megszerzésére és az Új... több»

0