2018.06.24 21:03 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 208x
2

Egyszerre minden

Mondják, itt az idei év legütősebb vígjátéka. Ezt nem tudom megcáfolni, A Könyvklub tényleg kiemelkedik a mezőnyből, bár azt hozzá kell tenni, hogy nem túl magas a léc, amit meg kell ugrania, mert jó vígjáték már fehérholló-számban megy manapság. (Részünkről pedig az Éjszakai játék a meggyőző kritikák ellenére is elbukott…)

És akkor még egy jelző, amivel a Könyvklubot méltatni lehet: „végre valami, ami értelmet adott a Szürke ötven árnyalat nevű őrületnek”.

Egyszerre minden

Ez azért egyáltalán nem kis dolog, még ha az erőltetett magyar alcímtől talán el is tekintenénk. A film négy főszereplője, bár nem most ünnepelték a 20. születésnapjukat, még mindig egy pillanat alatt képesek lejátszani a filmvászonról a fiatalokat. A párjukul szegődött férfiak pedig gondoskodnak, hogy a nevetés mellett még némi romantikával is vegyüljön a kép, s ami a legfurcsább, egy pillanatig sem érzem soknak, hogy a hatodik X után lévő párok romantikus útkeresését kell néznem…sőt, nagyon jól áll a történetnek.

Egyszerre bájos, vicces, szókimondó, olykor kissé pikáns, olykor érzelgős. Így jó, ahogy van! Van itt minden, szexmániás Jane Fonda, lányai túlzott gondoskodásától szabadulni kívánó Diane Keaton, válása után a randioldalakat böngésző Candice Bergen, na meg ellaposodott házasságáért harcoló Mary Steenburgen. Csomó komoly téma, amelyet sikerült poénosan, de tabudöntögető módon tálalni. Négy nő, de egy valami közös bennük: nem akarják, hogy ötven-hatvan évesen búcsút kelljen mondani az olyan dolgoknak, mint pl. a szex. De miért is kellene, és erről néhány férfi kolléga meg is próbál gondoskodni (vagy épp nem…)

Na de, hogy a sok dicséret mellett álljon itt némi kritika is: Egy-egy mellékszereplő azért eléggé sekélyesre sikerült, esetenként pedig kifejezetten irritálónak érzem. Így például Diane lányai a végére már kezdtek engem is őrületbe kergetni, nemcsak az anyjukat, Sharon exférjének és újdonsült menyasszonyának affektálása pedig egyenesen gáz volt. Ezek talán éppen a jól kidolgozott főszereplők miatt sikerültek ilyen szembetűnően rosszul, egy gyengébb vígjátékban még kólával talán el is mentek volna. Emellett persze badarság lenne dramaturgiai truvájokra számítani, néhol valóban klisés, de még a kiszámítható részeket, fordulatokat is képes ellensúlyozni a jól adagolt humor, s a főszereplők játéka. A Könyvklub bár úgy tűnt, hogy olyan lesz, mint tavaly ilyenkor a Vén rókák, szerencsére a kivitelezés jobbra sikeredett. Kellemes, üdítő humorú film, amely remek kikapcsolódást biztosított kortól és nemtől függetlenül.

68 Könyvklub  (2018)

dráma | romantikus | vígjáték

Mindig van új a nap alatt…még a hatodik X után is. Diane (Diane Keaton), Vivian (Jane Fonda), Sharon (Candice Bergen) és Carol (Mary Steenburgen) egész életükben jó barátnők... több»

2