2018.08.15 11:08 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 101x
1

Keep Watching: csak nézni lehet...

A Blumhouse nyomdokain lépdelve ismét egy olyan sztorit kapunk, amelyben egy fiatal lányt próbálnak (amilyen módon csak lehet) meggyilkolni szűk másfél órán keresztül, persze tudjuk, hogy hősünk nagy valószínűséggel túléli a rá mért csapásokat, de azért az utat, amelyet addig bejár lehetne (és egy ilyen thrillerben el is várt) érdekesen prezentálni. Legutóbb a Boldog halálnapot! című filmnek ezt sikerült elérnie, a Felelsz vagy mersz pedig bár összességében nem egy jól sikerült alkotás, azért akadtak izgalmas pillanatai. A Gyilkolj vagy meghalsz (talán szerencsésebb lett volna az eredeti címet továbbvinni, hiszen a magyar fordítás azt a kevés csattanót is ellövi, amelyet a történet tartalmaz) még elődeinél is kevesebb érdemet tud felsorakoztatni.

A tinilány mellett (Bella Thorne neve mostanában azért elég jól cseng) kapunk egy eléggé gyéren kezelt családi drámát, feldolgozatlan gyásszal, megvetett nevelőanyával (aki csak pár évvel idősebb, mint a főszereplőnk) és könnyelmű apával. Sajnos ezek a dolgok, s a filmbéli valamennyi emberi kapcsolat olyannyira kidolgozatlan és befejezetlen, hogy akár ki is maradhatott volna a sztoriból, talán egyetlen kivétel ez alól a Jamie és az öccse közötti összhang, de ebből is nagyon keveset kapunk. A lezüllött nagybácsi megjelenése is teljesen felesleges sallang (szinte biztosra vehetjük, hogy csak azért kell, mert valakinek első áldozatnak is kell lennie), de még sok ilyen elhanyagolható tényező akad a filmben (pl. Jamie terhessége).

Keep Watching: csak nézni lehet...

Ahogy az lenni szokott a film lopkod valamit innen, valamit onnan. Egyes elemeiben kicsit Fűrészes (mindig előre kiszemelt áldozatokkal operál, na meg az előre, személyre szabottan bekészített „ajándékok” is arra hajaznak), a kukkolás művészete, a hitchcook-i voyeurizmus is megjelenik, na és persze nem maradnak ki a hagyományos jump scare-ek sem. Mindezek rá is világítanak az alkotás legnagyobb hibájára: semmi eredetiség nincs benne, amiket pedig átvett, azok egy unalmas egésszé álltak össze. Az izgalom és a feszültség a nulla felé konvergál, a karakterek kidolgozatlanok, a gyilkosok motivációi pedig eléggé mondvacsináltak (már megint: a bárgyú nép szórakoztatása érdekében mindent).

Hiába lenne ez egy thriller, a szűk másfél óra unalmasan és érdektelenül múlik el. Még ha az élőben közvetített macska-egér harc gyilkos és áldozata közötti alapfelállás elsőre érdekesnek is hangzik, a kész művet a látottak alapján el lehet intézni annyival, hogy egy kicsit nagyobb erőfeszítéssel egy valóban érdekfeszítő, s helyenként ijesztő thrillert (horrort? ez azért túlzás) kaphattunk volna.

horror | thriller

Egy család a saját házában esik túszul, amikor behatolók egy csoportja élet-halál játékot űz velük, melynek rejtélyes szabályai az éjszaka beköszöntével egyre világosabbá... több»

1