2018.09.05 11:27 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 113x
1

Vissza a nyolcvanas évekbe!

A filmből készült (beteg) HBO sorozat miatt vettem elő az alapművet. Ekkor már túlvoltam az első pár epizódon, így kíváncsi voltam miből készült ez az agymenés, amit a képernyőn látok. Bár a modern verzió ha lehet még inkább kifordítja a sémákat, amelyeket a történet tartalmaz, azért egy pillanatig nem árul zsákbamacskát, Shannen Doherty szerepeltetésével, aki az eredeti filmben az egyik Heather-t alakította (na meg a ’80-as évek nagy sztárja, az óriás hajgumi is feltűnik), szépen átvezeti napjainkra a sztorit.

Visszatérve a ’88-as verzióra, hagyományos középiskolai viszonyokat ábrázol, benne a klikkekkel, amelyek alapvetően érdeklődési kör, gondolkodásmód, de leginkább társadalmi rang alapján alakulnak ki. Összességében nagyon egyszerű a képlet: népszerű vagy (és elnyomó) vagy lúzer (és elnyomott). Winona Ryder karaktere valahol a kettő között helyezkedik el, s igazán nem akar sehová tartozni. Egy igazi kívülálló, aki a történet elején még a Heatherök-höz húz, de már az elején látszódik rajta, hogy nem különösebben élvezi a társaságukat, pl. halálos unalommal teszi fel minden reggel a Heather Chandler által erőletett butuska körkérdést. Aztán J.D. megjelenésével végérvényesen eldől, hogy őt egészen más dolgok érdeklik, mint a látszat barátnőit. Ezt egyetlen mondattal ki is fejti: „Te egy Heather vagy? Nem. Én egy Veronica vagyok!”. Veronica az elején még élvezi azt a különcséget, amelyet J.D. képvisel, talán még az első gyilkosság is élvezettel tölti el, aztán szépen lassan rádöbben, hogy nem igazán jó az irány, amerre közösen haladnak. Csak ekkor már késő, a fiú betegesen ragaszkodni kezd a lányhoz, s ráadásként teljes mértékben érzéketlen.

Vissza a nyolcvanas évekbe!

A hangulat igazi ’80-as évek, kicsit szarkasztikus, kicsit szürreális: ezt több szinten is érezzük, például Veronica szülei és a beszólásaik, amelyek egy kicsit sem illenek a szövegkörnyezetbe, na meg J.D. és az apja viszonya is eléggé kifordított, érdemes figyelni a párbeszédeiket, de a legjobb a tanárok hozzáállása arra a tényre, hogy a diákjaik halomra lesznek „öngyilkosok”…egyszerre idegesítő és zseniális. Helyenként elkalandozott a figyelmem, emlékezetes (és botrányos) pillanatai miatt azonban nem véletlen a kultfilm státusz. A pontozással azonban bajban vagyok (hét még mekkora bajban leszek majd a sorozat kapcsán), különleges megközelítés, de valami mégsem klappol, így kicsit felemás minden. Értékelem azonban a bátorságát, így csakis ezért, megkapja a négy csillagot.

krimi | szatíra | vígjáték

A Westerburg Gimnáziumban, ahol a klikkek uralkodnak, a sportolók dominálnak és az összes népszerű lányt Heather-nek hívják, Veronica és egy titokzatos új fiú kell ahhoz, hogy a... több»

1