2018.11.17 22:58 HE7EDIK Olvasottság: 1532x
0

Hosszan dolgozik benned a Whiplash

Ez az a film, aminek ha vége szakad, még perceket bambulunk magunk elé, mert olyan nagy hatással van az emberre. A dobolás nem egy egyszerű szakma. Egy zenekaron belül a dobos melózik a legtöbbet és nem kevés állóképesség kell hozzá. Hogy mennyire nem kevés, azt döbbenetesen erős rendezése mutatja be. Miles Teller élete alakítását nyújtja, de az igazi nagyágyú J.K. Simmons, akinek Oscar díjához rendkívül örültem, ritka kevés ilyen alkalom van sajnos az akadémia történetében, mikor valóban az adott év legjobbja kapja a szobrot. Simmons már eme film előtt is számtalanszor megcsillogtatta tehetségét, elég a Raimi féle Pókemberekre gondolni és rögtön beugrik a zsugori lapszerkesztő, akinek minden mondatán annó dőltünk a röhögéstől. Már a kezdőjelenetben megmutatja, mire számítsunk karakterétől és ez a film előrehaladtával egyre csak durvul. Megalkuvást nem ismerő, diákjait a végsőkig hajszoló ember, akinek csak a 100% megengedhető. Így hát nem riad vissza a testi-lelki terrortól sem, hogy pedig miért nem, az kiderül a film vége felé, mikor a jazz klubban beszélget Teller karakterével. Sokan biztos elítélik módszereit, én azonban meg tudom érteni. Az élet kegyetlen, mindenhova csak a legjobbak kerülnek be, ennek eléréséhez pedig nem elég a vállveregetés és a szép, ámde annál hamisabb szavak. Kis hazánk oktatásával is ez a legnagyobb probléma: nem az életre készíti fel a tanulókat, csupán a szájukba rág száraz, tömény dolgokat, aztán kezdjen vele az illető azt, amit akar. Hatalmas jelenet, mikor Teller üti vágja a dobokat már vérző kézzel, de Simmons csak azt üvölti: - Gyorsíts! Gyorsíts! Tényleg csak ennyire vagy képes?

Szadista dolognak tűnik igaz? Pedig pont az ellenkezője. Előrébb jutni az életben mindig csak a korlátok feszegetésével lehetséges. Ha az ember nem halad, lemarad, ahogy Lütyő is mondta annó. Aztán megtörténik a baleset, Simmonst kirúgják, Teller pedig elbátortalanodik, volt barátnője is már más karjaiban, ám jön a váratlan fordulat a jazz klubban és kap az élettől meg Simmons karakterétől még egy lehetőséget. Jön a finálé, az őrületes dobszóló, vágás nélkül, zseniális kameramozgásokkal, őrületes tempóval és olyan teljesítménnyel, ami még Simmons karakterét is mosolyra fakasztja. Nekünk meg jár kezünk, lábunk, fejünk, minden porcikánk, mert a jó zenének ilyen hatása van az emberre. Chazelle remekműve tökéletesen megmutatja, mennyi munkára és áldozatra van szükség ahhoz, hogy valaki befusson...

90 Whiplash  (2014)

dráma | zenés

Egy fiatal és tehetséges dobos felvételt nyer egy rendkívül színvonalas zeneakadémiára, ahol az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő professzor veszi a szárnyai alá. A tanár... több»

0