2018.11.29 18:18 Berto49 Olvasottság: 472x
0

A válás gyötrelmei

Viszonylag sok bizarr, különleges filmet láttam már, de ez a lengyel születésű, de szinte csak emigrációban alkotó Andrzej Żuławski (1940-2016) leghíresebb – illetve leghírhedtebb – filmje túltesz mindegyiken. Egy helyen olvastam, hogy „hisztérikus víziók” ez talán a legkifejezőbb jellemzője ennek a filmnek, ezért igaz az a kijelentés is, hogy „Żuławski mozgóképei a nyugalom megzavarására módfelett alkalmasak”. Ennek a művének a fő témája a család felbomlásának kínja, amely "tárgyiasult" formában meg is jelenik egy nyálkás, polipra emlékeztető szörnyetegben, de mellette szinte lehetetlen felsorolni mindazokat a gondolatokat, amelyek a szürreális élmény kapcsán a néző eszébe juthatnak. A buja érzékiség, az őrült szerelem és vágyakozás, valamint a téboly elválaszthatatlanul egybe kapcsolódnak.

A jelenlévő őrületről a szintén lengyel Polanski 1965-ös „Iszonyat” című filmje jutott az eszembe. Ebben a darabban azonban mennyivel különbözőbb Isabelle Adjani tébolya, mint Deneuve megbomlott tudata! Elég csak a metró aluljárójában történő utánozhatatlan színészi remeklésre gondolni. A történetben – amit részben Żuławski válása, Malgorzata Braunekkel kötött házasságának felbomlása inspirált - jelentős szerepet kap a rendező életművében gyakran előforduló törés és zúzás. A lakások teljes tönkretétele, egy kávéház összes berendezésének szétaprítása csak néhány példa erre.

A válás gyötrelmei

A szereplők lelkiállapotának jól bevált jelzése mellett a gyakori artikulálatlan ordibálás, üvöltözés is számtalanszor előfordul a család felbomlásának során. Adjani alakításáról esett már szó, tőle nem is szokatlan a zsenialítás, viszont a harmincas Sam Neill-től revelációnak hatott a szerepformálása. Ez idáig nem gondoltam róla, hogy ilyen tökéletesen tudja megvalósítani a rendező elképzeléseit. A megnézés után sok megemésztésre való fogalmat kínál ez az 1981-ben Berlinben forgatott film.

dráma | horror

Anna és Mark házassága végérvényesen zátonyra futott. Ráadásul az asszony bevallja férjének, hogy szeretője van, és szeretne a továbbiakban vele élni, ezért elhagyja Markot.... több»

0