2018.12.04 17:25 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 256x
0

A Narnia krónikái karácsonyi verziójának is elmenne a Disney új Diótörője

Szerencsésen jött ki a lépés, hiszen egymás utáni két nap sikerült látnunk a Diótörőt (az eredeti történet szerint) balett előadás, majd film formájában. Így rendesen ráhangolódtunk a témára. Az új filmnek persze nem sok köze van az eredeti sztorihoz (sem a regényhez, sem a belőle készült Csajkovszkij-baletthoz), amelyet azért némileg ki is fordít önmagából, de magyarázatként szolgál, hogy ezúttal Marie lánya indul el megmenteni az álombéli birodalmat, így valójában egy folytatásról beszélhetünk.

A Narnia krónikái karácsonyi verziójának is elmenne a Disney új Diótörője

A Disney ismét egy klasszikust álmodott újra, nem sajnálva rá a pénzt, bár a forgatókönyv kidolgozottságára is áldozhattak volna abból a büdzséből, amely a színes-szagos látványra ment el. A történettel azért akad bőven probléma, a sokszor ismételt sablonokból építkezik. Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy a Narnia krónikája ugrott be: már megint egy gyerek lesz az, akinek meg kell mentenie a mesebeli birodalmat, s szekrény ugyan nincs (varázs fatörzs van, vagy legalábbis én annak néztem), s ezúttal nem faun, hanem a Diótörő százados várja Clara-t a túloldalon, aki őrhelyét hátrahagyva azonnal a régóta várt hercegnő segítségére siet. Aztán ugyancsak vannak jó és rossz karakterek, a rossz persze száműzetésben tölti mindennapjait, s a birodalom leigázásra készül. Keira Knightley Cukortündér szerepében élete valószínűleg legirritálóbb karakterét hozza (szinkronosan láttuk ugyan, de úgy sejtem eredeti nyelven sem nyávog kevésbé). Ez a figura semmi jót nem sejtet. SPOILER Így aztán pillanatok alatt rá lehet jönni, mi a csavar a sztoriban. Persze nem is akarja ezt titkolni a film, cuki kisegerek nyilván nem szolgálnak egy negatív karaktert SPOILER.

A főszereplő Clara-t túlontúl sokat kell győzködni, hogy ő az egyedüli, aki képes változást hozni újdonsült birodalma életében, s hogy erre rádöbbentse, ki más vállalkozna, mint a Diótörő. Be kell valljam, a kettejük kibontakozni látszó románcát azért nagyon izzadtságszagúan sikerült belegyömöszölni a sztoriba. A negatív hős motivációi sem elég erősek, sértődöttségből akarja a harcot, mert Clara édesanyja elhagyta őket. Egyébként kevés szereplő kap érdemi szerepet, aki mégis, az meg vagy idegesítő, vagy nem elég kidolgozott. S hogy Clara-t jó irányba változtatja-e a mesebeli kaland: szeretnék elhitetni velünk, hogy igen, de az az igazság, hogy én már az elejétől kezdve haragudtam rá azért, ahogy az édesapjával bánik. Önzőnek hiszi, aki csak a látszatra ad, holott nem más ő, mint egy gyászoló férj és apa. Nagy hirtelenjében csak ennyi negatívum jutott eszembe, de ez már így is több a kelleténél. Ennek ellenére mégsem tudtam nagyon utálni, egy hétfői szabadnapon tökéletes délutáni mozi volt, s ennyi nekem most elég volt az üdvözüléshez.

A diótörő és a négy birodalom egy kedves kis mese, faék egyszerű történettel, kiszámítható csavarokkal és kissé botcsinálta hősökkel, de nincs ezzel semmi gond, az eredeti mű sincs túlbonyolítva, mégis imádjuk. A feladata ugyanis az, hogy felgyújtsa a karácsonyi hangulatot az ember szívében, s ez sikerül is neki (nekem legalábbis meghozta az ünnepváró érzéseket). Olyan látványvilággal operál, amelyet valószínűleg az év bármely napján giccsesnek éreznénk, de az adventi készülődés idején pont erre a színes, mesés, szemkápráztató világra van szükségünk. Olyan film lesz ez, amit a kritikusok porrá fognak alázni (már meg is tették), a közönség azonban valószínűleg hagyja magát elvarázsolni arra a szűk 100 percre. S miért is ne tenné?

családi | fantasy | kaland

Clarának egy kulcsra van szüksége, mert csak így tudja kinyitni az elhunyt édesanyjától örökölt dobozt, ami eegyy igazi kincset rejteget számára. Keresztapja éves bálján egy... több»

0