2018.12.15 00:50 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Zseniális komédia

Akármelyik mai vígjátékkal fel veszi a versenyt ez a 64 éves komédia nemcsak azért mert Fernandel hat szerepet játszik benne, de azért is mert az ötös ikrek különböző élethelyzetei végtelen mulatságosak. Az ABC első betűi alapján elnevezett fiúk közül kettő egy városban él, de az egyik egy busásan jövedelmező szépségszalon tulajdonosa (a kliensek majdnem mindegyike bundát viselt, szerencsétlen leöldösött állatok!) a másik pedig egy szegény ablakmosó. Ebben a történetrészben szerepel a következő évtizedben sztárrá vált Louis de Funés (akkor még volt haja) a légy szemtelenségű temetkezési vállalkozó, Pilate alakjában. Talán a legjobb rész a hajóskapitány története.

A szerencsejáték a léggyel és a két kockacukorral zseniális. A légyidomítás csodája volt. A következő rész a Nicole néven tanácsokat adó újságíró, aki megmenti a szép fiatal lányt a szülők által ráerőszakolt férjválasztástól. (Megjegyzem, Magyarországon is volt hasonló eset, Emma asszony, Ignotus (Veigelsberg Hugó) 13 évig írta női álnéven a Hét hasábjain okos, közkedvelt leveleit.) Az ötödik fiú esete is nagyon érdekes, a falu papja kiköpött mása egy film tisztelendőjének, ami nem véletlen, hiszen azt a papot is Fernandel játszotta az elsöprő sikerű „Don Camillo kis világa” című – később több folytatással kibővített – 1952-ben készült filmben.

Zseniális komédia

Hatalmas ötlet visszautalni egy korábbi filmre. Csodák csodája, csekély négy év késéssel nálunk is bemutatták a kapitalista Nyugat szórakoztató termékét, igaz, hogy nem volt benne semmi politikai felhang, csak néhány fedetlen női kebel. A cenzúra megítélése szerint ez még nem ásta alá a szocialista erkölcsöket! Nagy kár, hogy itt, a Mafab.hu-n rajtam kívül senki sem írt véleményt róla, pedig ez a „gyöngyszem” igazán nagyobb ismertséget érdemelne.

vígjáték

Fernandel parádés jutalom-játéka ez a kitűnő humorú vígjáték. A dél-franciaországi városkában 40 évvel ezelőtt ötös ikrek születtek. Az öt fiú azóta szétszéledt, zord... több»

0