2018.12.27 10:00 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Lent és fent

Számomra hihetetlen szociodráma. Ursula Meier svájci rendezőnő második filmje nem illik bele az országáról alkotott képembe, hiszen Svájc a szememben a pénz, a gazdagság és a jólét világa. Lehet, hogy hamisan ítéltem meg, ott is vannak ilyen elképesztően kegyetlen sorsok. Simon bemutatott tevékenysége az első részben bennem viszolygást keltett, részint a tolvajlása miatt, szurkoltam, hogy fogják el és zsuppolják be a kis szarkáját egy javító-nevelő intézetbe, másrészt a kinézete sem keltett bennem rokonszenvet. A nagy csavar után megesett rajta a szívem. Simon a rendezőnő 2008-as első filmjében („Otthon az úton”) is szerepelt.

Érdemes megjegyezni a nevét: Kacey Mottet Klein, nehogy elkallódjék, mert a kinézete ellenére 14 évesen is profi színészeket megszégyenítő módon játszott. Kicsit emlékeztetett Truffaut „Négyszáz csapás” filmjének főhősére, Antoine-ra (Jean-Pierre Léaud), de Simon már nagyban űzte a tolvajlást, egyenes úton haladt a bűnözői „karrier” felé. A másik főszereplő, az azóta rengeteg sikeres szereplést és bámulatos pályafutást elért Léa Seydoux számára ez a film nem nyújtott sok lehetőséget.

Lent és fent

Szinte epizodistaként tűnt fel Gillian Anderson, az „X-akták” egykori Scully ügynöke. A rövid jelenléte alatt is tapasztalhatta a néző, hogy többet tud mondani annál, hogy „Mulder, itt valami nincs rendben”. Annyit feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a képek kapcsán bepillantást nyerhettem egy svájci síparadicsom csodálatosan fenséges világába, ez megérte a valamivel több mint másfél órás mozizást.

63 Nővér  (2012)

dráma | krimi

Svájc, luxus síparadicsom, szikrázó napsütés. A 12 éves Simon (Kacey Mottet Klein) az alatta lévő sötét, sivár, ködös völgyben, az ipari városrészben él munkanélküli... több»

0