2019.01.02 14:58 Milanman Olvasottság: <100x
0

A kísérleti film új hajnala?

A Madeline a mélyben nem könnyű alkotás, nem is a tömegeknek szól, leginkább egy filmes kísérlethez hasonlítható, ahol az alkotók, rendezőtől operatőrön keresztül a színészekig sajátos, formabontó eszköztáron és kifejezési módon keresztül próbálnak bemutatni alapvetően hétköznapi dolgokat. Madeline egy majdnem 17 éves tinilány, aki valamilyen a film által nem közölt mentális betegségben szenved. Felnőtté válni sehogy sem könnyű, ha még nehezített is a pálya, az okozhat bonyodalmakat. A lány apja, aki fekete, sehol, az anyjával, aki fehér, egészen különleges, feszültséggel terhes a kapcsolata.

Madeline egyetlen, igazi kikapcsolódása, ahol képes lehet felszabadultan létezni, az az amatőr, kísérleti színház, amit Evangeline vezet. Az éppen babát váró nő egyre jobban felismeri a fiatal lány tehetségét és formálódó performansza számára felhasználja a lány vélt és valós fizikai és szellemi vívódásait, anyjával meglévő konfliktusait. Ebből alakul ki a film egyfajta metafizikai szinten megjelenő cselekménye, amiben álom, valóság, kitaláció keveredik és mindezek köré épül egyfajta nagyon szürreális színház, ami azonban már nem csak Madeline valóságát és képzelőerejét egyesíti, de lenyomata a film többi kulcsszereplőjének, így anyjának és a színházat vezető "pótanyának", valamint megjelenik benne a lány minden, sajátságos helyzetéből fakadó frusztrációja, felnőtté válás iránti félelme, valamint kivételes és szándékosan a hétköznapitól elemelt szimbólumrendszerén keresztül az emberi kapcsolatok egyfajta sajátságos olvasata. A film bemutatását azzal kezdtem, hogy nem könnyű alkotás.

A kísérleti film új hajnala?

A címszereplőt alakító Helena Howard bemutatkozó alakítása viszont annyira bombasztikusan erős és érett, hogy vétek lenne kihagyni azoknak, akik szeretik a különleges, a mainstreamtől eltérő, új utakat kereső filmművészetet.

dráma | misztikus | thriller

Madeline nagyon bele tudja élni magát a szerepébe, akár macskát, akár teknőst kell játszania. Így sokszor az sem biztos, hogy amikor Madeline Madeline, akkor az valóban ő, nem... több»

0