2019.01.08 10:43 Milanman Olvasottság: 176x
0

Gyógyító utazás

Peter Farrelly eddig jobban, vagy kevésbé sikerült vígjátékairól volt híres, amik elsősorban a humor egyszerűbb formáját fogták meg és többnyire (al)testiséggel próbáltak nevetést kicsikarni a nézőkből. Ezért is különösen meglepő, hogy a Zöld könyvvel a rendezőnek 2018 egyik legszebb (tan)meséjét sikerült megalkotnia. Már a történet felütése is parádés. A 60-as évek elejének Amerikájában járunk. Tony Lip (Mortensen pályafutásának egyik legjobb alakítása) a new yorki éjszakai életben dolgozik, igazi italo-amerikai figura, nagy családdal, hangzavarral, de sok-sok szeretettel körülvéve.

Munkahelyének időleges bezárása révén lehetőséget kap, hogy legyen sofőrje, kísérője az afro-amerikai zongorista-zseninek, Don Shirleynek (Ali csodálatos, részletgazdag megformálása) a fél Amerikát átszelő turnéján. Shirley tehetős, de egyedül él. Mondani sem kell, a két férfi különbözőbb nem is lehetne, közös történetük így nem kevés buktatót hordoz magában.

Gyógyító utazás

Az együtt megjárt utuk lesz azonban az a csoda (és ezért hatalmas piros pont a forgatókönyvnek, ami számtalanul hozza az emlékezetesebbnél emlékezetesebb jeleneteket, az operatőri munkának és első sorban a már említett Farrellynek a rendezésért), ami során mindketten formálódni, fejlődni fognak, hogy a végén egészen más, jobb, érettebb emberré válhassanak. Mindeközben megismerhetjük a két főszereplő helyenként keserédes, máskor megmosolyogtató hátterét, valamint rendkívüli bepillantást nyerhetünk a korszak faji előítéletekkel terhes világába.

A film talán legzseniálisabb motívuma, hogy képes szívhez szóló, bájos és maximálisan szerethető humorral ábrázolni fajsúlyos társadalmi problémákat, valamint megvalósítani azt a ritka bravúrt, hogy mindkét karaktere szinte "centire" azonos hangsúllyal szerepeljen. Tony és Don is teljes értékű főszereplők, sorsuk összekötődik a történet során, aminek eredményeképpen az elmúlt évek egyik legjobb, szívhez szóló, helyenként szívbe markoló, de mindenképpen feel-good filmje született meg. Kicsit Miss Daisy sofőrje, kicsit Életrevalók, de nagyon nagy vétek lenne kihagyni, mert óriási filmélmény. 9,5/10

dráma | életrajzi | road movie | vígjáték | zenés

Tony Lip nem egy bonyolult fickó, aki szereti inkább az öklével elsimítani a konfliktusokat. Amikor egy kis mellékes melót ajánlanak neki, örömmel elvállalja. Ám a feladatról... több»

0