2019.01.09 21:55 Filmbarbár Olvasottság: <100x
0

Egy felejthető filmtéma

Először is: a magyar változatban Elsietett temetésként szerepel a cím, Az idő előtti elhantolás számomra egyébként is modorosnak tűnik. Egyébként maga a film alapjáraton nem kiemelkedő darab, érződik rajta a 60-as évek B kategóriás mozijainak hangulata, meglepő módon mégis jól működik még ma is, és vannak nyomasztó/hátborzongató pillanatai. Műfajilag szerintem eléggé nehezen besorolható, kicsit horror, kicsit thriller, kicsit krimi, kicsit dráma, de ez talán egyáltalán nem baj. Noha elvben E. A. Poe novellája adta az ihletet a produkció elkészítéséhez, a valóságban nem sok köze van ahhoz, de ez talán nem is baj. A sztori viszonylag koherens, bár helyenként kissé talán bugyutácska, és a kidolgozás is időnként sutának tűnik, annak ellenére is élvezhető filmet kapunk, hogy egy-két részletet kidolgozatlannak tartok (pl. a befejezés nekem kissé "kapkodós", összecsapott, illetve a főszereplő rémálmait, félelmeit is jobban kibonthatták volna, vagy mondjuk több és félelmetesebb lehetett volna a főszereplőt körülvevő baljóslatú "jel"). A figurák többsége sajnos egysíkú, kidolgozatlan, pedig ilyen téren is el lehetett volna játszadozni. Számomra kifejezetten idegesítő volt a műtermi környezet, az elvileg külső felvételeken is nagyon látszott, hogy a növényzet is mű, ez engem mindig lehangol, illetve talán kissé sutára sikerült a végén, hogy a főszereplő nővére rágja a nézők szájába a lényeget. Viszont a film témája egy igen izgalmas kérdés, a (tetsz)haláltól, illetve az élve eltemetéstől való félelem. Nem volt rossz, ahogyan kibontották a főszereplő rettegését, ahogyan adagolták a feszültséget, csak sajnos érződött az igazi kvalitás hiánya a közreműködők részéről.

SPOILER

Engem a film picit a Gázlángra emlékeztetett, csak itt fordított a felállás. Viszont számomra némileg zavarosak a feleség motivációi, nem igazán jött le, hogy ez most kezdettől fogva érdekházasság volt-e a részéről, vagy később döntött úgy, hogy megpróbálja eltenni a férjét láb alól. Nem tudom, hogy a vagyont akarta-e megszerezni, de ha a főszereplő nővére még élt, akkor valószínűleg úgysem kaphatott volna semmit. Ha meg a fiatal dokival akart összejönni, akkor miért ment férjhez a főszereplőhöz? Szóval én ezt egy kicsit kuszának és mesterkéltnek tartom.

SPOILER VÉGE

Összességében véve nem rossz a film, de nem is igazán emlékezetes és kiváló. Inkább a tisztes iparosmunkák közé sorolnám, kidolgozottabb forgatókönyv és megvalósítás, valamint jobb alkotógárda esetén szerintem minőségileg is más végeredményt kaptunk volna, de ez már tényleg a "mi lett volna, ha..." kategória. Így sem nézhetetlen a film, egy esti szórakozásnak megteszi, és tényleg vannak jó pillanatai, még ma is bele tudunk borzongani egy-két momentumba. Valahol a 3-as és a 4-es közé helyezném, ha értékelnem kell, de inkább talán közelebb a 4-eshez, a maga színvonalán egy pofás kis mozi született az alapanyagból.

0