2019.01.17 17:22 Berto49 Olvasottság: <100x
0

A Broadwayről a filmvászonra

Kimagaslóan klasszikus film 1933-ból. Micsoda társadalomkritika, milyen színészek, mennyire tökéletes rendezés. Mindenkiről alaposan leszedi a keresztvizet, egyetlen rokonszenves szereplő sincs benne, és mégis feledhetetlen darab. Tegyük hozzá, hogy a hangosfilm csak pár éve győzedelmeskedett a némafilm felett.

Számomra a legnagyobb élményt Marie Dressler nyújtotta Carlotta Vance szerepében. Még egyetlen filmjét sem láttam, de az itteni néhány jelenete a legemlékezetesebb volt. A molett megjelenése, erős kifejező hangja, a csecsebecsékkel teletűzdelt jelmeze rögtön hihetővé tette, hogy korának egyik legnagyobb komikája volt. Az életrajzának önirónikus címe: „Egy rút kiskacsa meséje” is ezt a vonását húzza alá.

A Broadwayről a filmvászonra

A többi szereplőre sem lehet panasz; a Barrymore család két tagja, Lionel és John is megmutatta, hogy a színjátszás a kisujjukban van. Lionel a csőd és a halál közelébe kerülő hajótulajdonos, Jordan szerepében, míg John a leáldozófélben lévő, az alkoholba menekülő színész alakjában saját személyes sorsát is megjelenítette. Nem esett még szó Jean Harlow-ról, a platinaszőke szexbálványról, akinek Marilyn Monroe próbált cirka húsz évvel később a nyomába kerülni, még a szépséghibás flastrom pontos helyét is lemásolta. Ez a film a legjobb alakításainak egyike, a nyomorból fölemelt utcalány és „megmentő” férje, az újgazdag Packard (Wallace Beery) szellemesen epés, gúnyos veszekedései jórészt a szövegkönyvnek köszönhetők, de mindezt hihetően és életszerűen el is kellett játszani. A parvenü Mrs. Jordan (Billie Burke) a film elején örömmámorban úszik, hogy Lord és Lady Ferncliffe elfogadták a meghívását, ám minden rosszra fordul, kezdve azon, hogy az aszpikba merevített brit oroszlános kocsonya a földön landol, valamint a vacsora összes résztvevőjét valamilyen tragikus esemény éri. A tetejébe meg … de nem árulok el mindent! A magyar származású filmrendező, George Cukor, ha egyedül ezt a filmet rendezte volna (szerencsére nem!) akkor is méltán szerepelhetne a legnagyobbak között. Az összes filmkedvelőt arra buzdítok, hogy keressék és nézzék meg ezt a filmet, felér több tucat mai filmnek csúfolt izzadmánnyal.

dráma | szatíra | vígjáték

Millicent Jordan egy fontos vacsorára készül, amelyre a társadalom krémjét hívja meg. Férje gyengélkedik ráadásul vállalatánál is rosszra fordulnak a dolgok. Ezért is dönt... több»

0