2019.01.19 18:08 Berto49 Olvasottság: 345x
1

Hátborzongató történet

Nem akárki, hanem az általam igen nagyra becsült Stanley Kubrick („Ragyogás”, „2001: Űrodüsszeia”, etc.) mondta erről a filmről, hogy a legrémisztőbb, amit látott. Mennyire igaza van! Minden szokásos ijesztgetős klisé nélküli horrorisztikus mozit rendezett a holland George Sluizer. Igaz, hogy szerepel benne egy első látásra is nagyon ellenszenves férfi, aki egyébként szerető férj és két lány boldog édesapja. A látszat ellenére pedig őrült, akit a társadalomtól hermetikusan elzárva kellene tartani.

Mégsem ez történik, minuciózus előkészületekkel tervezi meg a legszörnyűbb véggel járó emberrablást. (Én legszívesebben fűnyíróval mentem volna neki a kerti törpék szakállviseletét utánzó arcszőrzetének, hadd hulljon a férgese!) A foglalkozása szerint kémiatanár, Raymond Lemorne (Bernard-Pierre Donnadieu) már kamaszként elhatározta, hogy olyan valamit követ el, amit nem szokás. Tervét végre is hajtva, látva az elrabolt Saskia (Johanna ter Stege, aki Szabó István és Török Ferenc filmjeiben is szerepelt) párját, Rexet (Gene Bervoets) akit három évvel később is csak az motivál, hogy megtudja, mi történt a kedvesével. Szerencsétlenségére megtudja, sőt… A film hatása nagyrészt abban rejlik, hogy a leghétköznapibb környezetben játszódik.

Hátborzongató történet

Belegondolni is rémisztő, hogy akár velünk is megtörténhet, hiszen ki lát bele a mellette elhaladó emberek gondolataiba? Hátha Raymond szellemi ikertestvére figyel minket, gondolatban valami elkövethető „rossz” jár az eszében. A legszomorúbb pedig az a tény, hogy a Gonosz büntetlenül tovább élheti tipikus nyárspolgári életét, amivel álca mögé rejtheti ördögi természetét.

56 Nyomtalanul  (1988)

misztikus | thriller

A Nyomtalanul című filmben Saskia és Rex, a fiatal szerelmespár éppen egy franciaországi nyaraláson vesz részt, amikor autójuk egy alagútban lerobban. Az esemény nem veszi... több»

1