2019.01.20 12:51 Lester69 Olvasottság: 358x
2

Az Üveg megsebzi a Sebezhetetlent.

Eléggé kesernyés szájízzel jöttem ki a moziból. Valószínűleg csak az általam állított hatalmas elvárások és a magas hype miatt, de csalódásként éltem meg az Üveget. Számomra a Sebezhetetlen a mindenkori "szuperhős-film." Misztikus, emberi, nagy csavarral a végén, a zenéjét pedig még ma is sokszor újrahallgatom. A Széttörvével úgy voltam miközben néztem, hogy McAvoy zseniális játéka emeli az átlagosnál picit feljebb, de a post-credit sceneben lévő csavar gyermeki ujjongást váltott ki belőle, nem csoda, hogy a moziban többen is igencsak furcsán néztek rám a stáblista alatt :) Ők valószínűleg nem tudták hova tenni Bruce Willist, azonban nekem gyerekkorom egyik meghatározó és lényegében első szuperhőse volt ő. Én tehát mindig is a David Dunn csapathoz tartoztam és igazából csakis a Sebezhetetlen iránt érzett rajongásom miatt néztem meg az Üveget. Hiba volt.... Nem a film megnézése elsősorban, mert szórakoztató, nézhető, a komolyabb logikai bukfenceit leszámítva élvezetes alkotás. Inkább hiba volt a Sebezhetetlen folytatását várnom, vagy egyáltalán hozzá viszonyítanom. Mert ennek a filmnek komoly hibája, hogy a Kevin W. Crumb csapatra épít és nem a David Dunn-ra, azaz elsősorban inkább a Széttörve kedvelőit érinti meg. És azt ügyesen teszi, McAvoy sokkal több időt tölt a vásznon mint Willis, természetesen a karaktere is jóval rétegzettebb és szórakoztatóbb, de ezzel párhuzamosan Shyamalan megfeledkezik a másik táborról és eltűntet szinte mindent, ami a Sebezhetetlenben jó volt. Se misztikum, se zene, se egy jól alakító Willis. És akkor itt szeretnék kitérni a csavarra, úgyhogy SPOILER !!


Az Üveg megsebzi a Sebezhetetlent.

Shymalan tud forgatókönyvet írni és tud zseniális csavarokat alkotni. Bizonyította ezt a Hatodik érzéknél ( főbenjáró bűn lelőni a film végét ) a Sebezhetetlennél, a sokak által szidott Falunál és a másodvirágzása első darabjánál a Látogatásnál is. Természetesen vannak erőltetett és illogikus csavarjai is, de szerencsére nem minden jó filmjére jut egy Esemény. A Széttörve csavarjában nem is az volt a nagy szó, hogy összekötött két filmet, hanem inkább az, hogy a Széttörve első 100 percét semmissé tette műfaji szinten és egy huszárvágással átcsapott misztikus thrillerből a szuperhős zsánerbe. Ezek után úgy voltam vele, hogy az Üveg is valami hatalmas csavart fog kínálni nekünk, de ez csak félig igaz. Először is borzasztóan elhúzták, hisz a karakterek fele már a film vége előtt 40 perccel tisztában van vele, hogy Kevin apja is a vonaton volt Daviddel, és míg Mr. Glass részéről érthető, hogy nem adja ki ezt az információt, Joseph tartogatja magának, várva az ideális pillanatot, holott legalább 3x elmondhatta volna már az apjának, vagy értesíthette volna Dr. Steplet - akiről itt még nem tudjuk, hogy valójában ő az antagonista. Ezenkívül pedig az első csavar elég kitalálható, legalábbis én viszonylag korán rájöttem. A második, igazán "nagy csavar" pedig kettős érzéseket hagyott bennem. Először is érdekes felvetés, hogy egy titkos társaság megakadályozza, hogy szuperhősök élhessenek köztünk, de közben mégis ott van bennem, hogy "komolyan, ez a nagy csavar ? Ne már M. Night, tudsz te ennél többet is !" Mintha kellett volna valami nagy csattanó a film végére és gyorsan oda toldoztak-foldoztak valamit. Úgyhogy sajnos nálam elmaradt a katartikus érzés. SPOILER VÉGE !


Úgy gondolom tehát, hogy az Üveg sok szempontból méltó befejezése ennek az amúgy alul-értékelt trilógiának, de nem tudom megbocsájtani neki azt, hogy kihagyott minden pozitívumot a Sebezhetetlenből. Sajnos a logikai bukfencekből is akad 1-2 nehezen elengedhető, a forgatókönyv kissé csapongó, a 3 mellékaraktert csak úgy ide-oda rángatja a sztori és igazából a film mindhármuk nélkül működne.

Aki tehát szerette a Széttörvét, az nézze meg, szeretni fogja ezt is, aki viszont inkább az Oltalmazó misztikus és drámai karakterfejlődését nézte volna, az kerülje el a mozit, ha teheti.

+pont a Shymalan cameo szerepéért, zseniális volt :D

69 Üveg  (2019)

dráma | sci-fi | thriller

Történetünk ott folytatódik, ahol a Széttörve cselekménye véget ért. David Bunn, a sebezhetetlen férfi Kevin Wendell Crumb egyik életveszélyes és emberfeletti képességekkel... több»

2