2019.01.25 22:05 Filmbarbár Olvasottság: 162x
1

Arc nélküli gyilkos

Valamikor régebben láttam a 2006-os remake-et, aztán megtudtam, hogy létezik ez az eredeti verzió is, ezért kíváncsiságból úgy döntöttem, hogy ezt is megnézem. Kissé vegyesek az érzéseim, horrornak talán nem nevezném a filmet a szó klasszikus értelmében, noha kétségtelen, hogy vannak benne horrorisztikus elemek. A slasher típusú alkotások közé szerintem csak némi megszorítással vehető be, mivel ugyan sorban halnak meg az emberek, de a gyilkosságok ábrázolása viszonylag szolid, legtöbbször csak a "végeredményt" láthatjuk, illetve egy alkalommal megszemlélhetjük egy leányzónak egy üveg egyszarvúval való leszúrását (ami egyébként ötletes megoldás).

Úgy vélem, a filmet inkább a (pszicho)thrillerek közé lehetne besorolni, hiszen az alapvető feszültséget a beteg gyilkos viselkedése biztosítja. Noha a sztori kicsit lassan indul be - bár az első gyilkosságra viszonylag hamar sor kerül, a következőkre viszonylag sokat kell várni, annak is köszönhetően, hogy aránylag kevés a potenciális áldozatok száma -, a feszültség fokozatosan nő. Ezt eleinte még csak-csak oldja némi humor (és itt érdemes felhívni a figyelmet néhány zseniális karakterre, mint pl. a lányokra felügyelő iszákos néni, vagy a kissé butácska rendőr), és persze a lányokkal együtt a néző is csak szórakozásnak veszi a zaklató telefonhívásokat. A rendező viszonylag sok időt szán az emberi viszonyok bemutatására, a sztori felépítésére, így a film első fele picit talán lassú a mai néző számára. Azonban a hangnem fokozatosan elkomorul, a néző érzi, hogy előbb-utóbb még durvább események fognak történni. Az emberek keresni kezdenek egy eltűnt kislányt, akinek később csak a holttestét találják meg, közben a lánykollégium lakói szépen sorban "eltűnnek", a fiatalok között is szépen lassan felüti a fejét az egyenetlenség, a telefonhívások pedig egyre brutálisabbak és félelmetesebbek lesznek, még a mai néző számára is meglepően obszcének. Végül gyanúba keveredik Jess barátja, Peter is, és kettejük sztorija adja a film egyik legfőbb vonulatát.

Arc nélküli gyilkos

A Fekete karácsony egyik érdekes vonása, hogy nemcsak a gyilkos motivációiról nem tudunk meg semmit (legfeljebb sejthetjük, hogy Billy talán szexuális kicsapongásokat követhetett el egy bizonyos Agnessel, aki esetleg a testvére lehetett), de az arcát sem láthatjuk, csupán a kezeit, illetve egyszer az egyik szemét. Szinte vérfagyasztó az a jelenet, amikor Billy kikandikál a szekrényből, ez is azt bizonyítja, hogy a literszámra fröcsögő művér látványa nélkül is lehet rémisztő filmet készíteni. A rendőrség sutaságával viszont nem voltam kibékülve, sorozatosan tűnnek el az emberek a kollégiumból, és egy idő után azt is kiderítik, hogy a hívások a házból jönnek, mégsem jut eszükbe még a végén sem, hogy esetleg ott is körül kellene nézniük. Érdekes azonban a lányok életmódjának ábrázolása, a rendező nyíltan megmutatja azt a szabados életmódot, amit még a 70-es években sem gyakran vittek vászonra. A kisebb gyengeségek és a némileg talán tempótlan felvezetés ellenére is érdemes megnézni a filmet, kifejezetten hátborzongató és nyomasztó nem egy jelenete, és a műfajhoz képest a színészi játék sem rossz.

horror | misztikus | thriller

A karácsonyi szünetben egy lánykollégium ott maradt lakóit egy ismeretlen férfi hívogatja és obszcén szavakat suttog. A pszichopatának azonban ennyi nem elég és elkezdi... több»

1