2019.02.06 14:55 Márton Olvasottság: 108x
1

A lassú víz partot mos tipikus esete a Holtsáv

Stephen King-et gondolom még azoknak sem kell igazán bemutatni, aki nem kimondottan kedvelik a horrorfilmeket, hisz kimagasló írói kvalitásai már akkor megmutatkoztak, mikor ezt a regényét megírta! Sokan tévesen Kinget egyértelműen bekategorizálják a horror műfajába, pedig ennél egy sokkal többrétegű író ő (oké, persze az írásainak a többsége valóban horror, vagy bőséggel merít a horrorisztikus elemekből) de jómagam legalább annyira tartom drámaírónak is, mint horrorírónak és ez ennél a történetnél is tetten érhető! Rengeteg könyvét olvastam Kingnek, de talán az első találkozásom a műveivel, ha jól emlékszem ez volt (vagy a Halálos árnyék, nem tudom hisz annyira rég volt már) de egy biztos, maximálisan élveztem ezen történeteit! Ha létezne egy amolyan képzeletbeli dobogó, ahol azon élő írok szerepelnének, akiknek a legtöbb könyvét, novelláját már megfilmesítették, akkor bizonyára Stephen King is ide tartozna és azt kell hogy írjam teljesen jogosan! A King filmes adaptációkat három hatalmas nagy csoportba tudnám sorolni, vannak a kimondottan gyengék, amiknek az elkészüléseinek legfőbb indoka maga Stephen King, hisz annyi mindent lehet már eladni az ő nevével, ilyen volt számomra például az 1992-es Alvajárók, vagy az 1991-es Néha visszatérnek! Szerencsére viszont a legtöbb filmes adaptációja a maradék két nagy csoportba tartozik nálam, mégpedig az egyik az egészen jók és a kimagaslóan zseniálisak lennének! Jelen filmünket az egészen jók közé sorolnám!

King filmes adaptációit pazar rendezők készítették (főleg a 80-as 90-es évekbelieket), volt itt például John Carpenter-Christine 1983-ból, Stanley Kubrick-Ragyogás 1980-ból, George A. Romero-Halálos árnyék 1993-ból és ezek közé sorolható jelen filmünket is, hisz sikerült a filmhez megszerezniük David Cronenberg-et aki itt már elismert és híres rendező volt, oly nagy sikerű filmek után, mint az 1977-es Veszett, vagy a szintén az 1983-as évben bemutatott Videodrome után! Engem kicsit meglepett a filmnél a rendezőválasztás, hisz itt már Mr. Cronenberg-nél elég gyakran emlegették azt a tényt, hogy kimondottan szereti a filmjeiben az emberi testi torzulásokat ábrázolni és amiben jelen filmünk nem éppen jeleskedik! De ettől függetlenül semmi kivetnivalót nem lehet rendezésileg talán az adott filmünkben!

A lassú víz partot mos tipikus esete a Holtsáv

Sokkal inkább tartom A holtsáv történetét drámainak, mint horrorisztikusnak és ez néha tetten is érhető a végeredményen, hisz egy szép lassan építkező történetet vezetnek fel a néző előtt, ami egyértelműen egy karakterközpontú, mégpedig a filmbéli Johnny Smithé akit Christopher Walken alakít kimondottan jól a filmben! Talán kicsivel több keményebb jelenet nem ártott volna a filmnek (hisz azért a könyvben azért található ezeken kívül még egypár) de a történetvezetésnek biztosan nem ártott volna! Nem a legjobb King filmesadaptáció közé sorolnám, de talán még abba a szűk TOP10-be sem férne be nálam, viszont mint a hangulata, mint pedig az alakítások miatt, a jobb King-es adaptációk közt a helye A holtsávnak!

68 A holtsáv  (1983)

dráma | horror | sci-fi | thriller

Johnny Smith a csaknem végzetes karambol után évekig feküdt kómában. Amikor magához tér, nemcsak körülötte változott meg minden, ő maga is megváltozott: különös, látnoki... több»

1