2019.02.12 21:43 Filmdoki Olvasottság: 192x
1

Bűnös élvezet?

A Menekülés New Yorkból véleményem szerint Carpenter egyik legkiemelkedőbb munkája, illetve a '80-as évek egyik legjobb akciófilmje. Kurt Russell és Carpenter egyaránt nagyon megkedvelték Snake Plissken karakterét, így ment is az agyalás, hogy újra bele kellene dobni a figurát a mély vízbe. Aztán alapvetően nem erőltették meg magukat az alkotók, ugyanis a második felvonás, a Menekülés Los Angelesből szinte pontról pontra megegyezik az első résszel. Valamiban azonban mégis sikerült újítania, azonban az más kérdés, hogy ez tudatos döntés volt-e Carpenter részéről.

A történet mint írtam sok újat nem tartogat. Plisskent ezúttal is előszedik, hogy ugyan ugorjon már át kicsit Los Angelesbe és ölje meg az elnök lányát, aki egy szuperfegyver távirányítójával lépett meg és át akarja adni a már teljesen elszigetelt város őrült, Che Guevara hasonmás vezetőjének. Snake pedig megy, szórja az egysorosokat és szétrúg pár segget.

Bűnös élvezet?

A filmet általában szokás kisujjból lehúzni. Így voltam ezzel én is az első megtekintést követően, hiszen nagyjából az előző rész arcul köpése volt a szememben. Másodszorra azonban teljesen átértékelődött az egész összhatása. A B-filmes jelleg, a túlzó színészi alakítások, az over the top akciók és beszólások, a túltolt, de gusztustalan CGI. Carpenter igazából a '90-es évek akció- és látványfilmjeinek paródiáját készítette el, közben pedig saját alkotását is kiforgatja. Gondoljunk csak bele: Snake szinte minden szituációban halál nyugodt, mindenre tud valami frappánsnak szánt megjegyzést és szétlő akárkit. Nagyjából, mint a '90-es évek friss akciófilmjeiben, ahol már-már nevetségesen laza mindenki. Aztán berobbant a CGI, melyet szép lassan elkezdtek orrba-szájba használni. Carpenter mintha tudatosan használná olyan részeinél a filmnek, ahol a makettek is megtették volna. Mintegy rámutat arra, hogy hová fog fajulni ez a technikai újítás.

A figurák mind sztereotípiák. Kemény, kissé kiégett főhős, jópofa mitugrász fickó, ügyeletes csinibaba. A kedvencem viszont a főgonosz, aki tényleg mintha csak a '80-as évekből ugrott volna elő fizimiskájával, hogy emlékeztessen minket: Igen, anno ez is megtette gonosznak. Az akciók over the top jellegét azt hiszem a kosaras rész jellemzi a legjobban. Egyszerűen már öröm nézni, ahogy egy ekkora marhaságot akar nekünk eladni Carpenter úgy, mint feszült és menő jelenet.

A Menekülés Los Angelesből egy hatalmas katyvasz, mely elsőre megüli az ember gyomrát, sőt, valakié be sem veszi. Azonban ha ebből a szemszögből nézzük, akkor marha szórakoztató. Nem mellesleg akad benne pár nagyon stílusos momentum, az atmoszférája még mindig ott van a szeren, a zene csillagos ötös, Kurt Russellt pedig jó volt újfent akcióban látni.

akció | kaland | sci-fi | thriller

2013. Los Angeles egy földrengés nyomán levált a szárazföldről. Az Elnök erre a szigetre deportálja azokat, akik nem férnek bele a nemdohányzó, vegetáriánus, egy vallást... több»

1