2019.02.28 22:40 Filmdoki Olvasottság: 710x
0

Egy megvetett gyöngyszem

Az Alien 3 a széria igencsak megvetett darabja, melyet sokan a negyedik résznél is jobban gyűlölnek. Pedig a harmadik felvonás egy igen egyedi alkotás, melyen hiába érződik, hogy a producerek még némi bevételre akartak szert tenni, ez pedig valamelyest rányomta a bélyegét a végeredményre is, azonban így is van annyira egyedi és stílusos, hogy nyugodtan az első két rész mellé tegyük.

A forgatókönyv összehozása nagy fejtörést okozott az előkészületeknél. Hosszú út vezetett a végleges változatig. A kezdeti tervekben az Aliens minden túlélője megjelent volna újra, hogy aztán eljussunk odáig: Ripley újfent magára marad. Az egyik legérdekesebb koncepció az a dupla epizód volt, melynek első része Hicksre fókuszált volna, míg a második része Ripleyre és a Földön szerveződő ellenállásra az idegenek ellen. Lényegében tehát egy totális háborúba torkollott volna a sztori. Végül két másik forgatókönyvet gyúrtak össze, így kaptuk meg a szerzetesként élő rabokat egy kies börtönbolygón.

Egy megvetett gyöngyszem

A készítőknek ezek után is vért kellett izzadniuk. A sztori még a forgatás közben is sokat változott, a felkért fiatal rendező, David Fincher pedig nem akart a producerek kiskutyája lenni és igyekezett saját vízióját vászonra vinni. Természetesen ez a nagyfőnököknek nem tetszett, így az egész forgatás alatt izzott a levegő. Sajnos Fincher nem is tudta elkészíteni az általa megálmodott filmet, sőt, az Alien 3-at olyannyira gyűlöli, hogy a DVD megjelenésekor azon felkérést is elutasította, hogy készítse el a rendezői változatot. Így lehetséges az, hogy ez az egyetlen epizód melynek nincs rendezői változata, pusztán egy produceri, ami igencsak sajnálatos. Mondom ezt amiatt, hogy Fincher a sok viszontagság ellenére egy teljesen egyedi filmet tett le az asztalra.

Horror- és akciófilm után ezúttal egy drámával van dolgunk. A rozsdabarna színvilág, a koszos és szűk helyszínek tökéletes helyszínt nyújtanak hősnőnk tragédiájának - mintegy előrevetíti a Hetedik esőáztatta, szürke városát -, mely során eljut a teljes mélypontra, hogy aztán már-már megváltói státuszba emelkedjen. Az első három filmet ezért is imádom annyira, Ripley karakterfejlődése egyszerűen tökéletes. A melankolikus hangulatot csak tovább fokozza a mindent átható vallásosság, mely az egésznek ad egy igen egyedi ízt. És persze nem szabad elfelednünk Elliot Goldenthal tökéletes, már-már földöntúli zenéjét, melyhez foghatót előtte sosem hallottam.

A filmet emellett számos egyéb apróság miatt is imádom. A szereplőgárda újfent az első részhez fogható, a príma magyar szinkron pedig mindehhez csak hozzáad. Aztán ott vannak a gyönyörűen megkomponált jelenetek, mint a temetés vagy az űrhajó lezuhanása. Fincher emellett a humort sem hanyagolta, ám az előző rész "harsánysága" után ő a fekete humort helyezi előtérbe. Gondoljunk csak arra miként elevenednek meg groteszk módon Dillon szavai, vagy épp Mr. Andrews sorsára.

Az Alien 3 természetesen nem hibátlan film. A cselekmény néha szétesik, az effektek egy részén érezni, hogy nem volt elég idő befejezni őket, illetve a sztori elindítása is kissé erőltetett a tojással. Fincher mozija mégis egy roppant bevállalós, kemény és drámai film, mely némi művészibb behatással is rendelkezik. Tökéletesen zárta volna le Ripley történetét, azonban, mint tudjuk 5 év múlva hősnőnk újra színre lépett.

akció | horror | sci-fi

Ellen Ripley és társai űrhajójukkal  lezuhannak a Fiorina 161 nevű bolyóra, a szerencsétlenséget csak a nő éli túl. A bolygót magukra hagyott rabok lakják, akik sokkal nagyobb... több»

0