2019.06.06 16:21 Anti007 Olvasottság: <100x
2

A hazugság ára...

Szerintem kevés ehhez fogható sorozat van a televíziózás történetében. Olyan, mint egy mozgóképes emlékmű, amelyhez foghatót nem is tudnék talán említeni.Ha megnézed a sorozatot, pár napig biztos veled lesz a film hangulata, de ami biztos, elfelejteni sem fogod.Minden elismerésem az alkotóké!

1986. április 26-án a Csernobil és Pripjaty városok mellett fekvő Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es blokkját robbanás rázta meg, ami az eddigi legnagyobb nukleáris katasztrófa volt a történelemben. Az akkori rendszer politikája, illetve a szovjetek túlzott büszkesége miatt a vezetők is csak később, az egész világ pedig svéd tudósok beszámolóinak köszönhetően tudhatta meg, valójában mekkora "baleset" történt, mivel megemelkedett sugárzást mértek Észak-Európa felett. Ezt eddig is tudtuk. Ez történelem sajnos.

A hazugság ára...

De amilyen őszinteséggel, kendőzetlenül kísérhetjük végig a történetet, az már több, mint nyomasztó. Hiába ismered a történetet, amit látsz, hat rád és magába szippant. Remek képek. Pripjaty (ahol nagyrészt az atomerőmű dolgozói éltek) megelevenítése és kilakoltatása, a kiváló karakterek mind említésre méltók. A halálra ítélt tűzoltó és kedvese, a reaktor alá beúszó búvárok önfeláldozása, a likvidátorok küzdelme a tetőn maradt törmelékekkel olyan jeleneteket eredményeznek, amik beégnek az agyunkba és nem mellesleg a legfeszültebb thrillereket megszégyenítő izgalmakat produkálnak. A zene. Huhhh... A zenei hangvágás brutál nyomasztást idéz elő. A gépies fémhangok, a gyári zörejek és kongások gondolatban egy légüres térbe visznek el minket, ahol szintén a Semmivel, a Halállal nézünk farkasszemet. A második, illetve a harmadik rész volt szerintem a legkeményebb. A színészi játékok (Jared Harris, Stellan Skarsgard, Emily Watson) szuperek, és az első két részt már szinkronosan láttam, az is jól sikerült.

A záró képsorok is nagyon megrendítők,az epilógus is elég erősre sikerült. Mindent összevetve, lelkileg biztos oda b@sz, de mégis ajánlom mindenkinek.

94 Csernobil  (2019)

dráma | katasztrófafilm | történelmi

Az amerikai HBO, illetve a brit Sky tévécsatorna koprodukciójában készült minisorozat az 1986-os csernobili katasztrófa eseményeire koncentrál. több»

2