2019.06.21 09:02 Filmdoki Olvasottság: 104x
0

A rakétaember szárnyalása

A Bohém rapszódia zajos sikert aratott. Jómagam is kedveltem a filmet, azonban ahogy ülepedett az élmény, úgy kellett rájönnöm, hogy a film jó, de nem annyira, mint amennyire piedesztálra emelik. E gondolatra a pontot a Rocketman tette fel, mely megmutatta, hogy lehet stílusosan is életrajzi filmet csinálni a zene nagy alakjairól.

Őszintén megmondom, Elton Johnról vajmi keveset tudok. Hallottam már jó néhány számát, azonban munkásságába sosem ástam bele magam, magánéletébe pedig még úgy se. Dexter Fletcher viszont mindenre gondolt, és nem egy, az életrajz minden pillanatát szó szerint vászonra vinni akaró filmet hozott össze, hanem egy életrajzi ihletésű, színes-szagos musicalt, mely akár színpadon is megállná a helyét. Nem ragaszkodik az életrajzi filmek narratívájához, a látottakat épp emiatt is sokkal könnyebb befogadni, hiszen a musicalek szabályai szerint játszik. Csakhamar a Pink Floyd - A fal című film jutott egyébként eszembe. A zene mindkét film gerincét képezi, a Rocketman ugyanis a Bohém rapszódiával ellentétben nem szimplán a zenei életút szemléltetéséhez használja a dalbetéteket, hanem azok konkrétan a mesélést segítik, egy-egy pillanatnak megfelelően vannak összeválogatva. Mindehhez társulnak a kreatív, látványos és olykor mámoros koreográfiák, melyek tökéletesen szemléltetik Elton alkoholtól, drogoktól és szextől túlfűtött életét. A narratíva mellett pedig még ezzel körözi le a Rocketman a Bohém rapszódiát. Nem kendőzi a valóságot, bármennyire is álomszerűen van előadva. Tökéletesen viszi végig a főhős életútját, mely során meg kell tapasztalnia a zajos sikereket és a magánéleti válságot. Míg a Queen film egy hosszú Live Aid koncerttel érte el a katarzist – mely egyébként tényleg remekül volt rekreálva –, addig Rocketman az I'm still standing című dallal megcsinálta ezt, és sokkal hatásosabb is volt.

A rakétaember szárnyalása

Úgy érzem, Fletcher filmje nem egy Oscar-jelölést fog kapni, és jó eséllyel többet is díjra fog váltani. Taron Egerton nagy esélyes lesz a legjobb férfi főszereplő díjára, ugyanis legalább akkora, ha nem nagyobb átéléssel keltette életre Elton Johnt, mint Rami Malek Freddie Mercury-t. Ezt a rakétát érdemes volt fellőni, mert számomra átszelte az egész galaxist!

80 Rocketman  (2019)

dráma | életrajzi | musical | zenés

A Rocketmanből megtudhatjuk, hogyan vált a visszahúzódó zongoristából, Reginald Dwightból világsztár, akit ma mindenki Elton Johnként ismer. A filmben az Eltont alakító Taron... több»

0