2019.07.28 11:01 HE7EDIK Olvasottság: 172x
0

Amerika Zorroja, Michael Moore

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Amerika szennyese kiteregetésének nagymestere ezen filmje legalább olyan fontos és meghökkentő, mint a 9/11, mégsem kapott közel sem akkora figyelmet és felhajtást. Vajon miért? Csak nem azért, mert az amerikai "elit" szégyenli a valóságot, hogy a huszonegyedik században a nagy demokratikus Amerika ugyanúgy irtja az embereket, mint pl. a nácik? Jó példa erre Flint esete, a nagy részben feketék lakta legszegényebb település Amerikában, ahova ivóvíz helyett szennyvizet vezettek be a lakosságnak, előbbit pedig a gyárakban használták fel... Aki nem hiszi, nézze meg a filmet!

Amerika Zorroja, Michael Moore

De, ami még jobban ledöbbentett, mikor Obama kiment, hogy ő foglalkozik az ottani emberekkel, majd úgy csinált, mint ha kiszáradt volna a torka, kért egy pohár vizet. Persze azért, hogy megmutassa a helyi lakosságnak, nincs mitől félni. De ahelyett, hogy megitta volna, épp, hogy csak belekortyolt. Majd ahelyett, hogy visszaállította volna a rendes ivóvizet, kiküldte Flintre a hadsereget lövöldözni egyet, hadgyakorlat ürügyén. Ez lenne a nagy fekete párti politikus? Ő kapott 2008-ban béke-Nobel-díjat? Igen, ő... Ez is csak azt bizonyítja, bőrszíntől függetlenül a politikus az politikus mindenhol.

Nagyra tartom Michael Moore-t, mert ő legalább próbál valamit tenni az ott zajló eszméletlen mocskosságok ellen, a filmben is láthatjuk, ahogy odamondja az újságírónak, hogy Flintben népirtás folyik, vagy, mikor az ottani kiskirály hivatalában meg akart itatni egy pohár szennyezett vizet valami huszadrangú hatalmat kiszolgáló féreggel, de az is tetszett, mikor a kormányzó "palotájának" kertjébe beslagozta az ihatatlan vizet. Ha ő nem lenne, fogalmunk sem volna, mi zajlik valójában Amerikában, mert a ránk zúdított, amúgy általam általában kedvelt amerikai filmek sokszor bizony hamis propagandát rejtenek, hogy ott minden rendben, meg az amerikai álom, a világ legerősebb nemzete, amerikai zászló villogtatása stb.

Azonban Moore filmjei rávilágítanak, szinte semmi sem megy ott jól, ha a polgárokról van szó. Ezen filmje az ottani választási rendszer impotenciájára is rávilágít, mert hiába kap egy jelölt több szavazatot, mint riválisa, közel sem biztos, hogy ettől még nyerni fog. És, hogy miért van ez így? Mert valójában sehol sem az emberek, hanem a láthatatlan háttérhatalom dönti el, ki legyen az elnök, miniszterelnök, kancellár, vagy hívjuk akárhogy. A nyíltan rasszista Trump csupán azért nyerhetett, mert a világ nagyhatalmainak, főleg Putyinnak ez volt az érdeke. Annak ellenére, hogy Hillary Clintonra sokkal többen szavaztak. És akkor most meg kell említenem kis hazánkat is, ahol ugyanúgy követnek el választása csalásokat (szavazás közben lefagy a rendszer, egy lakcímre több száz szavazó betelepítése), és a hatalom ugyanúgy ragaszkodik foggal körömmel a trónszékéhez, és ugyanúgy saját embereikkel töltik fel az összes kulcspozíciót, mint Amerikában, vagy mint bárhol máshol.

Moore a lezárásban saját munkásságát is összefoglalja és felteszi a kérdést, hogyan lehet ettől a velejéig aljas, romlott és korrupt világtól megszabadulni. Szerintem ez költői kérdés, Mr. Moore...

dokumentum

Michael Moore filmje provokatívan és komikusan szemléli a kort, amelyben élünk, és felteszi a Trump-korszak két legfontosabb kérdését: hogyan jutottunk idáig - és hogyan tudunk... több»

0