2019.08.05 21:54 HE7EDIK Olvasottság: 185x
0

A legenda jutalomjátéka

Eastwood mindig azon filmjei ütnek a legnagyobbat, amit ő maga rendez és a főszereplője is egyben. Halálhágó, Nincs bocsánat, Millió dolláros bébi, Grand Torino és most ez a gyöngyszem. Persze a karaktere most is egy a családjával nem éppen a legjobban bánó figura, aki tele van magánéleti problémákkal. Azonban most egy olyan témát választott a mester, ami napjainkban és úgy a "civilizáció" fennállása óta hatalmas probléma, amit soha nem fognak megoldani, ami nem más, mint a drog. Könnyű pénzszerzési forma, ami addig jó, amíg el nem kapnak a zsaruk, vagy ki nem nyírnak; a filmben is mindkettő előfordul.

A film remekül mutatja be a rabló-pandúr játékot csempész és zsaru között, a drogkartellek működését, no meg az élet élvezetét. Mert hősünk pont azért tart ott, ahol, mert túl lazán kezel mindent. Erre van egy remek párbeszéd a szendvicsesnél: "– Élvezzétek az életet, mint én! – Pont azért dolgozol nekünk, mert túlzásba viszed..." Clint ezzel rávilágít arra, hogy próbáljuk mindig megtalálni az arany középutat, ami persze nem mindig sikerül, hisz emberek vagyunk. Mert bizony mindenért fizetni kell, hol kevesebbet, hol többet, de általában sokat. Így hát a fuvarok számával egyre nő a tét, mígnem már visszafordíthatatlan lesz az egész, és Eastwood karaktere azt kapja, amit érdemel.

A legenda jutalomjátéka

Itt hálisten nincs happy end, abszolút életszagú a befejezés, de hát a legenda nem arról híres, hogy olyan hülyeséggel rontsa el filmjeit, mint a hollywoodi cukormáz. Persze a filmnek még rengeteg más mondanivalója is van, kitér az okostelefonokra és az ebből adódó problémákra, meg persze, hogy a család az első, ami elcsépelt, igen. De az a halálos ágyas jelenet, mikor volt felesége felfedi valódi érzéseit és gondolatait, amit oly sokáig magában tartott, egyből a Millió dolláros bébi vége jutott az eszembe. A zárójelenet is zseniális, mikor ülteti a virágot, lám a legrosszabb helyzetben is vannak apró szépségei az életnek. És bizony ez a film legnagyobb tanulsága: próbáljuk meg élvezni az életet, amíg lehet és, ahogy lehetőségeink engedik, de ugyanakkor túlzásokba sem szabad esni, mert akkor meg úgy végezzük, mint Eastwood karaktere. Furcsa volt ennyire megöregedve látni az élő legendát, de még mindig bizonyítja, aggastyán korban is tud zseniálisat alkotni.

80 A csempész  (2018)

dráma | krimi | thriller

Clint Eastwood egyszerre rendező és főszereplő új filmjében, amelyben egy idős, magányos és filléres gondokkal küzdő férfit alakít. Earl 81 éves korára teljesen elvesztette a... több»

0