2019.08.08 08:38 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 191x
2

Annabelle első kísértése

A Démonok között univerzum némileg visszaadta a bizalmamat: léteznek azért ma is zsigerekre ható, jó horrorfilmek. A rusnya baba első kalandja mégsem hagyott bennem mély nyomot. Sőt. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy bár minden adott volt a sikerhez, egy egyszer nézős filmnél nem adott többet. De minden hibája ellenére zabálja a franchise-t a közönség, s így kétség nem fért hozzá, hogy viszontlátjuk még a démoni babát a filmvásznon. S ha már így történt, egyáltalán nem volt rossz ötlet, hogy folytatás helyett egy eredettörténetet kaptunk első körben.

Visszarepülünk 1955-be, egy vidéki házba, ahol egy maroknyi árva lánynak próbálnak ideiglenes otthont teremteni. Egy babakészítő mester és a szobájából ki sem mozduló felesége ajánl nekik szállást, s már megérkezésükkor látszik, hogy valami nem stimmel velük. Hát persze, hogy a tizenéves lányokat kíváncsiságuk olyan helyekre tereli a házban, ahova nem kellene. S még rátesz egy lapáttal, hogy meg is van tiltva, hogy belépjenek a titokzatos feleség vagy éppen a rejtélyes körülmények között elhunyt kislány szobájába. Janice a lányok között is különc, egy járványos megbetegedés miatt az egyik lábára lebénult, így nem vehet részt minden mulatságban, amivel a többi lány múlatja az időt. Hát nem véletlen, hogy ő az, aki először beleveti magát a rejtélybe. Egyedül Linda az, aki szívén viseli a sérült lány sorsát, nem is annyira barátság, inkább testvéri szeretet van a két gyerek között, s ezt a két fiatal színésznő (Talitha Bateman és Lulu Wilson) nagyszerű dinamikával érzékelteti a vásznon. Amikor megtörténik a baj (vagyis SPOILER a démon a leggyengébb lányt, Janice-t szemeli ki célpontjául SPOILER), Linda veszi észre először. Ismeri barátnőjét, pontosan tudja, hogy ő már nem az az ember többé, akit szeretett. Innentől kezdve mindent megtesz, hogy valami megoldást találjon. Csak éppen ez már túl későnek tűnik.

Annabelle első kísértése

Az Annabelle készítői pontosan tudják, hogyan kell blőd ijesztgetések nélkül is a frászt hozni a nézőre. Már önmagában az is elég, hogy gyerekek kerülnek démoni közelségbe, szerintem nincs is annál ijesztőbb, mikor egy ártatlan gyerektől kell félni. A Bee-t, vagyis a házaspár kislányát alakító Samara Lee fizimiskájában nekem démoni smink nélkül is van valami ijesztő, nagyon sokat tesz hozzá a dologhoz, hogy a démont legtöbbször egy gyerek képében látjuk. Na pláne, hogy a 2009-es Orphan óta az árvákra is kicsit másképp tekintünk, ha horrorfilmről van szó. S ha ez nem volna elég, jól használja ki a ház sötétségét (elég kevés a napfényes jelenet), a zenét (a You are my sunshine című dalt eddig nagyon szerettem, a film óta viszont a frász kerülget tőle). Ezúton pedig újra kiemelném a két főszereplő lány alakítását, Janice esendő árvaként és démoni gonoszként is egyaránt működik. Linda karaktere pedig egyszerre rejti magában a játékos gyermeki fantáziát, amely horrorfilm ide vagy oda, simán megmosolyogtat minket párszor (elég csak arra a jelentre gondolni, amikor egyedül tölti az emeleti szobában az éjszakát), de emellett ott a komolyság, a bátorság is, hiszen ő az első, aki átlátja a történéseket.

Ha negatívumot szeretnék felróni, akkor talán a múltidézést említhetnénk. A Mullins házaspár és Annabelle visszatérésének történetéből sajnos elég keveset kapunk, pedig az önmagában megérne egy külön filmet. De a film végi csavar, s ahogyan összeköti az első filmmel (ami kronológia szerint ugyebár csak ezután fog következni), az valami briliáns. S ha nagyon fülelünk, még egy Az apáca utalásra is rábukkanhatunk. Az is nagyot lendít a dolgon, hogy a sötét sztorija ellenére van humora a filmnek (hogy erre még egy kicsit SPOILERES példát említsek: a pap a film végén azt mondja a lányoknak „A babában öltött testet a gonosz, de már távozott belőle, s így nem más, mint egy teljesen szokványos baba. Na, melyikőtök szeretné?”. Ez most csak viccel, ugye?)

Mindent egybevéve azt kell mondanom, hogy az Annabelle 2: A teremtés, egy igen jól sikerült darabja a Démonok között univerzumnak. Ha ilyen horrorfilmek várnak ránk a következő etapokban is, akkor nem lesz okunk panaszra. Bár egy évvel később megkaptuk Az apácát, ami összességében tetszett, de azért bőven voltak hibái. S már mozikban az Annabelle 3 is, amit még nem volt szerencsénk megtekinteni. Azért bizakodók vagyunk továbbra is.

horror | misztikus | thriller

A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a... több»

2