2019.08.13 16:55 JcWh Olvasottság: 422x
0

A klasszikus Hollywood halála

Számomra ez a film szimbolizálja a klasszikus és a modern Hollywood közötti fordulópontot, amely során alapjaiban változott meg az amerikai filmgyártás. Az 1969-es év ennek a fordulatnak az egzakt időpontja, ugyanis egy évvel korábban törölték el a filmstúdiókat és rendezőket behatároló, több mint 30 évig fennálló Hays kódexet. A hirtelen beütő nagy alkotói szabadság azonban sok esetben minőségi romlást is hozott, azonban A vad banda éppen ennek a jelenségnek a pozitív hozadékát testesíti meg.

Sam Peckinpah a filmben sűrűn előforduló brutalitással nyíltan, olykor viszont elrejtve, nagyon elmésen "ad hírt" az új korszak beköszöntéről, a figyelmes néző nagyon sok szimbólumot és utalást fedezhet fel a film folyamán. A történet alapvető attribútumai (hely, idő, szereplők) is már sokatmondók. A 20. század hajnalán az amerikai vadnyugat is hasonlóan nagy változásokon esett át, mint a hollywoodi filmgyártás 1969-ben. A karakterek nem a klasszikus westernben megszokott jó és rossz kategóriákba sorolhatók, hanem Peckinpah – sokkal reálisabban látva a helyzetet – minden szereplőjét igencsak romlottnak és önzőnek állította be. Természetesen ennek mértékében eltérések tapasztalhatók, de az "eszményi", erős és a végén mindig győztesen kikerülő vadnyugati hőst kihagyta a történetből. Ráadásul Peckinpah – jól játszva a helyszínnel és az idővel – úgy tünteti fel a szereplőit, mint akik egy letűnt kor tartozékai, és a megváltozó politikai, gazdasági és technológiai környezetben már idegennek mutatkoznak.

A klasszikus Hollywood halála

A film főszereplői, A vad banda tagjai is elkallódott, romlott emberek, és sokszor csak önös céljaikra gondolnak. Azonban egy valamiben kiemelkednek a "mocsokból", ez pedig az egy bandába való tartozás, amit a rendező természetesen szintén elég komplexen ábrázol, annak jó és rossz oldalát is bemutatva. És persze nem mehetünk el amellett, hogy a szereplőválogatás mennyire iszonyatosan jól sikerült, William Holdennel, Ernest Borgnine-nal és Robert Ryannel az élen. William Holden mint bandavezér telitalálat volt, a színészlegenda olyan nüansznyi dolgokkal képes több életet vinni a karakterébe, mint a kifejező és teljes mértékben hiteles mimika, hanglejtés és testbeszéd. Nem véletlenül tartják sokan ezt az egyik legpazarabb alakításának, eszméletlenül jól alakította Pike Bishopot.

A film érdemeit tovább növeli a nagyszerű operatőri munka és a Jerry Fielding által szerzett belevaló kis filmzene. Habár nem tartom magamat western rajongónak, ezt a filmet már többedjére tekintettem meg, és mindig egyre jobban élveztem, mindig több és több szimbólumot és utalást fedeztem fel benne. Spoiler mentesen nehezen lehetne tovább ecsetelni az értékeit, ezért csak ajánlani tudom mindenkinek ennek a korszakalkotó alkotásnak a megtekintését.

76 A vad banda  (1969)

akció | kaland | western

Pike és katonának öltözött társai rablóbandaként garázdálkodnak a vadnyugaton, s az erõszakos konkurens bandákkal vívott küzdelem egyre kegyetlenebbé válik. Thornton, aki... több»

0