Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
76

A vad banda (1969)

The Wild Bunch
Filmadatlap
 
28
Szereplők
5
Vélemények
12
Képek
1
Videók
A vad banda
 
JcWh   2019. 08. 13.

legújabb vélemény

A klasszikus Hollywood halála

Számomra ez a film szimbolizálja a klasszikus és a modern Hollywood közötti fordulópontot, amely során alapjaiban változott meg az amerikai filmgyártás. Az 1969-es év ennek a fordulatnak az egzakt időpontja, ugyanis egy évvel korábban törölték el a filmstúdiókat és rendezőket behatároló, több mint 30 évig fennálló Hays kódexet. A hirtelen beütő nagy alkotói szabadság azonban sok esetben minőségi romlást is hozott, azonban a Vad banda éppen ennek a jelenségnek a pozitív hozadékát testesíti meg. Sam Peckinpah a filmben sűrűn előforduló brutalitással nyíltan, olykor viszont elrejtve, nagyon elmésen "ad hírt" az új korszak beköszöntéről, a figyelmes néző nagyon sok szimbólumot és utalást fedezh... több»

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 06. 02.

"A film, amely lerombolta a vadnyugat mítoszát"

Ha egy filmet ezzel az idézettel illetnek, az már nem kis teljesítmény. Ha azonban hozzátesszük még azt is, hogy ezeket John Wayne, az amerikai western ikonikus alakja mondta, akkor már bizony egy nem akármilyen alkotással van dolgunk. Ez a film pedig A vad banda. Peckinpah filmjéről azt mindenképp érdemes elmondani, hogy egy mesterien összevágott és fényképezett akció-western, amely nem spórol a lőszerrel és a halottakkal. Pedig a közel 140 percéből csak az első és az utolsó 15 perc az igazán véres. Mégis, az a két jelenetsor az olyan profin van megkomponálva és kivitelezve, hogy mai szemmel is hatásos. Természetesen ez nem azt akarja jelenteni, hogy a film maradék része unalmas lenne. Ott ... több»


 
Charvi30   2016. 05. 04.

Igazi, nagybetűs klasszikus. Aki szereti a westerneket, annak kötelező darab, mindenki másnak pedig igen ajánlott.

 
klip   2015. 04. 03.

Nagyon hatásos, karcos film, ami sokkal több, mint egy hétköznapi western. Van témája, van mondanivalója, és a rendező át is tudta ezeket adni. Nálam nagy kedvenc marad!

 
avatar123   2015. 01. 24.

Kevés olyan rendező van, aki ilyen módon tudott volna azonosulni a western világával. Sam Peckinpah egy nagy zseni volt, a Vad banda pedig talán pályafutása legerősebb munkája.

Ben Johnson
Warren Oates
Ernest Borgnine
William Holden

A film összbevétele 638 641 dollár volt (imdb.com).

 

William Holden addigi 30 éves karrierje során csupán egyszer volt még látható bajusszal az arcán a vásznon, az 1956-os The Proud and Profane-ben (eltekintve az 1940-es Those Were The Days-től, ahol pár percre volt csak látható). Míg korábbi filmjénél a kritikusok nem igazán kedvelték Holden szokatlan kinézetét, addig a Vad bandában különösen hatásosnak ítélték meg azt.

(JcWh)
 

Közvetlenül a film forgatásának befejezése után William Holden bejelentette, hogy zárópartit rendez az összes színésznek és stábtagnak. Sam Peckinpah úgy érezte, hogy a rendező feladata záróbulit tartani, ezért elutasította a meghívást.

(JcWh)
 

A vegyes kritikai fogadtatás miatt a stúdió nem igazán támogatta a filmet az Oscar-jelöléseknél, így az csak két jelölést tudott szerezni.

(JcWh)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.