2019.08.17 07:35 Norbert93 Olvasottság: <100x
2

Az egész világra ható sorozat

Először is szögezzük le: minden pillanatában megrázó!

A legmegrázóbb az egészben az, hogyan kezelték – és kezelik a szovjetek ma is – a helyzetet , többek a rendszer felsőbb vezetéstől való félelmükben, és az általuk megkérdőjelezhetetlenül felsőbbrendű szovjet államba vetett hitük miatt. Ha ezeknél az embereknél felelősségteljes és egyértelműen bátrabb elvtársaik nem ébrednek rá és nem leplezik le a hamis jelentéseket, belegondolni is rettenetes, hogy milyen beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményei lettek volna. Nem beszélve a katasztrófa megismétlődéséről.

Az egész világra ható sorozat

A sorozat megnézése előtt nem is sejtettem, hogy ekkora veszélyben voltunk. Teljes, átfogó és legfőképpen hiteles képet ad a katasztrófáról és közvetlen hatásairól, s teszi ezt olyan szinten, hogy tankönyvebe illő, és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb iskolai vetítéseken kell szerepelnie.

Maga a film karakterábrázolása is hibátlan, nincsenek súlytalan szereplők, mindenkinek megvan a maga helye és jelentősége, ha más nem, legalább a szörnyűségek, a helyzetek érzékeltetése miatt. Gyakorlatilag a sorozat egyetlen felesleges karaktert vagy felesleges képkockát, hatásvadász jelenetet sem vonultat fel. Kőkemény, propagandaromboló dokumentumsorozat.

A legerősebb mondanivalója  az, hogy az atomkatasztrófa okozta szörnyűségektől és áldozatoktól sokkal fenyegetőbb volt a kommunista szovjet állam hozzáállása és titkolózása. Érdemes követni, hogy ez a berobbanó mini-sorozat már a megjelenését követően hatással volt a világra mind hazánkban, mind az USA-ban és természetesen Oroszországban is.

Laikusan kezdtem el a filmet, de immár minden kétség nélkül kijelenthetem, hogy valóban nem túlzás minden idők eddigi legjobb és legmerészebb sorozatának hívni.

94 Csernobil  (2019)

dráma | katasztrófafilm | történelmi

Az amerikai HBO, illetve a brit Sky tévécsatorna koprodukciójában készült minisorozat az 1986-os csernobili katasztrófa eseményeire koncentrál. több»

2