2019.09.09 17:13 Anti007 Olvasottság: 216x
1

Te is lebeghetsz!... Vagy mégsem?

Szerintem sokan vagyunk, akik gyerekkorunkban sem csíptük a bohócokat. Például szépséges kis unokahúgom – Panna, aki 8 éves – is frászt kap tőlük, és emlékeim szerint gyerekként a fehérre festett arc, piros orr, nagy piros száj, hangos nevetés, kiszámíthatatlan viselkedés... hát, én is inkább anyukám karjaiból nézve éreztem biztonságban magam, ha bohócot láttunk a cirkuszban. Abba már bele se gondolok, hogy, ha nem ott látjuk, kész horror! :D

Viccet félre téve... Stephen King tudta, hogy az emberek egy jelentős része fél a bohócoktól, de azt még inkább tudta, hogy valamitől mindenki fél. Általában a haláltól (az idő előtti haláltól). Sok-sok évvel ezelőtt még tele volt ő is frusztrációval, melyet a rendszeresen fogyasztott tudatmódosító szerek mellett próbált elnyomni. Így afféle terápiaként vetette papírra rémálmait, és ezek gyűjtőjeként találta ki "Krajcárost"/Pennywise-t, illetve azt az alakváltó démont, aki leggyakrabban a táncos bohóc bőrébe bújt. Így született meg az AZ.

Te is lebeghetsz!... Vagy mégsem?

Érdekességként megemlíteném, hogy King 4 évig írta ezt a regényét, és ez is a kedvence az összes közül. Az első filmes adaptációja 1990-ben készült, egy mini tévésorozatként, de nem igazán lett sikeres. (Ezzel egyet is értek a gyenge színészi alakítások miatt, és az akkori technika még nem tudta olyan hitelesen megeleveníteni a sztorit.) Ezt követte a 2017-es remake Andy Muschietti rendezésében, ami már hatalmas siker lett. Most pedig itt a folytatás. A "Vesztesek Klubja” 27 év után újra visszatér Derry-be, hogy félelmeiket legyőzve szembeszálljanak Pennywise-szal, és végleg elpusztítsák.

Őszinte leszek, én nem kaptam kevesebbet a második fejezettől, mint vártam. És nem a brutális, 169 perces hossz miatt. Szerintem a legjobb színészeket találták meg a "vesztesek klubja" már felnőtt karraktereihez. James McAvoy, Jessica Chastain és nem utolsó sorban az egyik legjobb, Bill Hader (Richie). Tetszik, hogy többször visszatekint a film a múltba, ami mindenképp színt hoz bele, és nem csak Pennywise-ból kapunk többet, de poénokból is. Számomra az AZ nem feltétlenül horrorfilm, mint ahogy a legtöbb Stephen King mű, filmes adaptáció sem. Stephen King leginkább a horror, fantasy, dráma és kaland műfaját hozza össze, melyben regényektől függően mindig az egyik vonal kicsit erősebb. Az író szerint is az AZ egy felnőtté válás története igazán, melyben a félelmeinktől erősödő Pennywise gondoskodik a horror elemekről. Ha ennek tudatában ül be bárki erre a filmre, akkor biztos nem fog csalódni.

A film egyetlen hibája valóban csak a hossza. Részemről a végét húzták el kicsit jobban, mint amennyi talán elég lett volna, de valójában nem éreztem egyetlen jelenetnél sem, hogy unatkoznék. (Mondjuk hazudnék, ha a vége felé az ülés nem lett volna már kissé kényelmetlen, de a filmet tekintve nem mondhatom, hogy unalmas lenne.) Alaposan megismerhetjük a karraktereket, és a múltbéli visszatekintésekkel egy teljesen kerek képet kapunk. Bill Skarsgard zseniálisan alakítja Pennywise-t, de annak ellenére, hogy többet kapunk belőle a második részben, valahogy mégis kevésbé félelmetes a megjelenése. Persze így is van pár jumpscare, ami hatásos.

Na igen, és még egy érdekesség. Biztos sokan nem tudják, de ahogyan egykoron Alfred Hitchcock, úgy King is számos olyan filmben tűnik fel kisebb mellékszerepben (ún. cameo), amelyek a saját regényei, novellái alapján készültek. Így van ez az AZ - második fejezettel is, ahol egy antikvitásban bukkan fel mint eladó az üzletben.

Nyilván az első rész sokkal érdekesebb volt a gyerekszereplők miatt, és a sztori érdekesebb része is akkor történik. Nehéz lett volna rövidebben, vagyis nem tudom, hogy lehetett volna megoldani, hogy ne legyen ilyen hosszú a folytatás. Mindent összevetve egy fokkal gyengébb volt, mint az első rész, de jók a felnőtt karrakterek, talán egy kicsit több a poén is benne, egy-egy jelenet kimagasló jó lett a látványt illetően és, ha jó közönséget fogsz ki, akkor biztos élvezni fogod a félelmetesebb részeket is, mert mindig ott van a félelem.... mikor bukkan elő AZ!

horror

A Vesztesek Klubja tisztában van vele, hogy hiába sikerült legyűrniük a hátborzongató Pennywise bohócot, az ördögi lényt nem lehet megsemmisíteni. A klub tagjai időközben... több»

1