2019.09.14 10:44 Kóborló Olvasottság: 397x
3

Újra itt van Péntek 13.

Az egyik kedvenc slasher karakterem Jason volt, ezért nagyon örültem, hogy ha csak újragondolás formájában is, de ismételten kapok egy Péntek 13-as filmet, hisz a 2001-es Jason X finoman szólva sem nyerte el sok ember tetszését, és a 2003-as Freddy vs. Jasonnek már a címéből is kiderül, hogy nem egy igazi Péntek 13-as filmet fogunk kapni. Két dolog is volt, ami a film megtekintése előtt bizakodásra adott okot, az egyik a rendező, Marcus Nispel, hisz pár évvel ezelőtt kellő minőségben tudott hozzányúlni egy másik igencsak klasszikusnak számító horrorfilmhez, méghozzá A texasi láncfűrészeshez. Az újításaival és, hogy sokkal pörgősebbre vette a történetet, de mindemellett kellő tiszteletet is éreztem az eredeti film iránt, számomra betalált vele. A másik dolog, ami szintén kimondottan tetszett a film megtekintése előtt, hogy az előzetese alapján úgy éreztem, hogy sikerül itt is kellő mértékben félelmetes atmoszférát teremtenie, és ismét egy igencsak pörgős cselekményű horrort letenni az asztalunkra. Na de mint mondtam, ezeket csupán a film megtekintése előtt gondoltam. Mert sajnos az új Péntek 13-nak azért voltak hibái, méghozzá nem is kevés.

Kezdeném a számomra legfájóbbal. Igaz, hogy a régebbi Péntek 13-as filmekhez képest sokkal pörgősebb horrorisztikus élményben részesítenek, de valahogy nekem erre itt annyira nem lett volna szükségem. Főleg nem arra, ahogy Jason karakterét ábrázolták. Nekem ő mindig az a fajta gyilkos marad, aki lassan, komótosan, de mindezek mellett megállíthatatlanul teszi a dolgát. Nem feltétlenül az zavart benne, hogy veszi a fáradságot, és rohan az áldozatai után (hisz, ha jól emlékszem, még a klasszikusnak számító Péntek 13. 2. részében volt is erre példa), egyszerűen inkább a cselekedetei számomra karakteridegenül hatottak. A további szereplőkkel nem volt különösebb problémám, hozzák azokat a klasszikusnak számító klisés karaktereket, amit egy slasher-horror megkövetel. Még a színészi alakításokkal sem volt problémám, bár igaz, hogy néha egy-két párbeszéd igencsak érdekesre sikeredett. Sajnos viszont pont, ami miatt nagyon vártam egy új Péntek 13-as filmet, az maga Jason karaktere..., nem adta annyira vissza. A másik dolog, ami szintén kissé csalódást okozott, az a film félelemfaktora, vagyis annak a hiánya. Jóval kevésbé éreztem félelmetesnek, mint mondjuk az egytől-négyig bármelyik Péntek 13-as filmnél..

Újra itt van Péntek 13.

Viszont voltak persze pozitívumok is, kapunk bőven véres jeleneteket, amelyek technikai kivitelezésére panaszunk nem lehet. Kreativitás terén sem lettek rosszak az elhalálozások, és kellő mennyiségben kapunk fedetlen kebleket is. Mindezek mellet sem tudom az átlagosnál jobbra értékelni, főleg, hogy többet éreztem elöljáróban ebben a filmben, mint amit végeredményben kaptam.

64 Péntek 13  (2009)

horror | misztikus | thriller

A helyiek úgy gondolják, hogy az átok még mindig ott lebeg a Crystal Lake felett. Egy vállalkozó kedvű pár azonban mit sem törődve a múlttal újra megnyitja a tábor kapuit. Az... több»

3