2019.09.16 17:22 Kóborló Olvasottság: 283x
0

Még hogy kannibálok nem léteznek!

Nem tudom, mióta terveztem már ennek a filmnek a megnézését, de eddig mindig kihátráltam előle. Lehet, hogy, mert alapjaiban nem kedvelem azon horrorfilmeket, amik a kannibalizmusról szólnak, vagy, mert a legtöbb kritika, ami ezt a filmet érte, az az értelmetlen brutalitásról szólt csupán, mindezek mellett igencsak gyenge filmnek aposztrofálták. Tehát volt bőven olyan tényező, ami a kedvemet szegte, viszont azért volt egy-két olyan dolog is, ami miatt érdeklődtem iránta. Az egyik, hogy alapból kedvelem a 80-as évek horrorgyártását és az olasz horrorfilmeket. Illetve, hogy azért a kíváncsiság mindig is furdalta az oldalamat a Cannibal feroxszal kapcsolatban. Tényleg olyan rossz film? Tényleg annyira brutális? Tényleg megérdemli, hogy sok esetben hasonlítják az 1980-as Cannibal Holocaust című filmhez? Ezek a kérdések már jó ideje bennem voltak, és most végre, a megtekintése után a válaszokat is megkaptam rájuk.

Kezdeném azzal, amit a legtöbb helyen hallani lehetett róla, hogy igencsak rossz film lett. Ezzel én úgy voltam, hogy tökéletesen megértem azokat, akik rossznak, vagy gyengének értékelik, méghozzá azért, mert szerintem elég megosztó lett. Hisz a története igencsak egyszerű, ráadásul hatalmas ostobaságok is vannak benne, viszont képes a cselekményével a feszültségkeltésre. Jómagam kissé sajnálom a film cselekményében összehordott sok sületlenséget, mert, ha mondjuk kicsivel jobban odafigyeltek volna a történet hátterére, akkor talán még egy kis modern ember vs. kannibálok közti morális ellentétekre is kihegyezhették volna azt, vagyis a rendezője és egyben forgatókönyvírója, Umberto Lenzi próbálkozott is ezzel, de maradjunk annyiban, hogy sokkal inkább akarta a film brutalitásával sokkolni a nézőit, mint a történettel. Egy szó, mint száz, egyáltalán nem olyan erős alkotás, mint mondjuk az egy évvel ezelőtti Cannibal Holocaust.

Még hogy kannibálok nem léteznek!

Elvitathatatlan tény a filmmel kapcsolatban, hogy igenis brutális és elég naturális is lett. Akárcsak a már sokszor felemlegetett Cannibal Holocaustban, úgy itt is élő állatokat öltek le a film forgatása alatt, ami számomra mindkét filmnél bőségesen elvesz a fogadtatásából. Itt is terítékre kerül a fehér ember kegyetlensége, de itt sem marad el a megtorlás, ami igencsak kegyetlen. Bár sok eset, amin keresztül mennek a fehér emberek, számomra hihetetlenül jött le, de az tény, hogy technikailag, főleg a korához képest, jól megcsinálták ezeket.

A harmadik dolog pedig, hogy mennyire lehet egy napon említeni a Cannibal Holocausttal. Szerintem egyáltalán nem. Tény, hogy vannak hasonlóságok bennük, de számomra ennyi a két film közt a párhuzam. Érdekes, hogy a legtöbb horrorszerető számára, ha meghallják Umberto Lenzi nevét, ez a film ugrik be elsőnek, bár mondjuk ez így van Ruggero Deodatonál is. Tehát én nem mondanám rossz filmnek, talán még valamicske mondanivalója is akad. Az viszont tény, hogy annak az időnek az egyik megkerülhetetlen alkotása volt, és közepesnél rosszabbra nem is értékelném.

horror | kaland

A Cannibal ferox című horrorban három barát találkozik két menekülő férfivel, akiket egy kannibál törzs kínzott meg és tartott fogságban, hogy smaragdot keressenek nekik. Most... több»

0