2019.09.18 17:14 Rob Hollywood Olvasottság: 122x
0

Françoise Dorléac

Tény, hogy Molinaro stílusa, szemlélete szokatlan, lehet szeretni és nem szeretni, de mindenképp voltak és vannak olyanok, akiknek "bejött" ez a filmkészítés. És maga a film humora is. Jómagam például többszöri megnézés után is derülni tudok a legtöbb jeleneten, s hát 1964-ben, csak Franciaországban volt még 1 664 555 ember, aki szintén befizetett erre a komédiára. Márpedig az a nézőszám abban a korban teljesen megfelelő siker volt (ezt az összes 1 millió körüli filmről el lehet mondani) attól függetlenül, hogy aztán voltak az "irreális" giga sikerek, mint pl. ugyanebben az évben a Belmondo és a Françoise Dorléac főszereplésével készült "Riói kaland" (eredetileg: L'Homme de Rio).

A bizonyos zárójeles mondathoz annyit fűznék, hogy igen, a szépséggel kapcsolatos vélemény az valóban szubjektív. Catherine talán "klasszikus" értelemben volt szép, Françoise viszont érdekesen, különlegesen. '64-ben ugyanakkor már kezdett nagyon lefogyni, a Cassellel való szakítás megviselte. De érdemes rákeresni egy-két évvel fiatalabb felvételeire, ahol hihetetlen báj is társult az egyediségéhez. Az alábbi filmben érdemes megtekinteni a 8:02-től induló jelenetét.

Françoise Dorléac

https://www.youtube.com/watch?v=gPFSBcWauMc

És íme a Gigiben! https://www.youtube.com/watch?v=7Oyjj4WC1oc

Az egyénisége számomra mindenképp izgalmasabb, mint a húgáé, bár Catherine-t is kedvelem. Catherine szerintem inkább jelenség volt, egy szépség, aki természetesen némi tehetséget is örökölt, de tipikusan az az alkat, akit elég, ha csak vesz a kamera, semmit nem kell csinálnia. Françoise ezzel szemben tanult színész volt, s Franciaország-szerte elismert, hatalmas tehetség, aki 18 évesen debütált a párizsi színház világában, a Gigi főszerepében (1960-ban). Majd azonnal vitték filmezni.

Kétségtelen, nem a "Férfivadászatban" nyújtotta élete alakítását. Ugyanakkor nagyon érdemes megtekinteni minimum az alábbi filmeket, melyekben fantasztikus munkát végzett:

Arséne Lupin contre Arséne Lupin, 1962. (Rögtön egy másik Molinaro-rendezés :) szép siker volt ez is egyébként)

La Peau douce (Bársonyos bőr), 1964. (Catherine kedvenc filmje nővérétől. Sokak szerint ebben a filmben látható leginkább, hogy kit is vesztett el a francia mozi.)

Genghis Khan (Dzsingisz Kán), 1965. (Omar Sharif és Steven Boyd méltó partnere ebben a filmben Françoise. Ugyanakkor gyönyörű is.)

Cul-de-sac, 1966. (Polanski Berlini Filmfesztivál-győztes filmje a Catherine-nel készült Repulsion után. Valamiért ő is "bírta" a Dorléac lányokat, talán nem véletlen... :) )

Billion Dollar Brain, 1967. (Az utolsó film. Itt olyan legendákkal hozták össze Françoise-t, mint Karl Malden és Michael Caine..., talán ez sem volt véletlen.)

Françoise elképesztő tehetség volt, s halálakor az általános vélemény az volt Franciaországban, hogy a "a francia film a legfrissebb és legszemélyesebb (közvetlenebb) csillagát vesztette el...". Érdemes utánanézni még egy bizonyos François Truffaut Françoise-ról alkotott véleményének... ugye ő rendezte a "Bársonyos bőr" című remekművet....

vígjáték

A Férfivadászat című francia vígjátékban Antoine hamarosan nőül veszi kedvesét, a mesés Gisele-t. Azonbat két barátja alaposan elbizonytalanítja ezen döntésében. Egyikük... több»

0