2019.11.02 21:44 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Filmek a Vico kazetták soraiból: A kollégium rejtélye

Talán még sokan emlékeznek a magyarországi sárga kazettás VICO VHS korszakra, hisz igazi gyöngyszemeket is köszönhetünk eme kiadónak, de legalább ugyanannyi pokolian silány minőségű filmet is elhoztak vele otthonainkba. Mégis szerettük őket, hisz az időben még az internet épp, hogy csak gyerekcipőben topogott nálunk, tehát maradtak a videotékák, melyek egyértelműen összeforrtak a VICO filmjeivel.

Nos nem is oly rég azon gondolkodtam, vajon melyik úgynevezett sárga kazettás filmemet ássam elő egy kis múltidézés gyanánt. Így esett a választásom a A kollégium rejtélye, avagy A kollégium rejtélye címen megjelent alkotásra. Hozzáteszem, annyira régiek voltak már az emlékeim ezzel kapcsolatban, hogy szinte semmire nem emlékeztem belőle. Sőt ahogy néztem a filmet, még úgy sem ugrottak be emlékek róla. Miután a végére értem a közel másfél órának, már tudtam, hogy miért nem emlékeztem szinte semmire előle; mert az agyamnak sikerült elfelejtenie ezt a szörnyű filmet (erre én meg közel 20 évre rá újra előásom, csak gratulálni tudok magamnak).

Az első dolog, ami feltűnt, az az elképesztő borzalmas magyar szinkron. Kiráz a hideg, ha visszagondolok rá, biztos, hogy változtattam volna nyelvet a film közben, ha ez lehetséges lett volna (bár e filmek egyik érdekessége az volt, hogy többször lehet hallani az eredeti nyelvet a magyar szinkron alatt, és ezt itt is átélhettem egyszer-kétszer). Na de nézzük a filmet!

A történet annyira nem szörnyű, mint a kivitelezés. Bár logikai hibák egész seregével találkozhatunk a játékideje alatt, de ettől még nem nevezném a történetét csapnivalónak. A kivitelezésén nagyon érződik az alacsony költségvetés, hisz a közel 90 000 dollár még a 80-as évek filmjeinél is igencsak alacsonynak mondható. Viszont kapunk azért kellő mértékben paradicsomszószt, akarom mondani, vért, és azért egy-két brutálisabb képsort is megelevenít a film. Nagy kár, hogy a kész "mű" nulla hangulattal szinte szemernyi félelemkeltésre sem képes. A színészi alakítások oly rosszak voltak, hogy hiába építkezik a slasher műfajra, még azt sem lehetett megjósolni, hogy vajon melyik karakter fog a legközelebbi percben elhalálozni. Amivel viszont képes volt meglepni (és ráadásul pozitív értelemben), az a történet lezárása. Az legalább elég ütős lett.

Csak két dolog miatt nem értékelném nézhetetlenre a filmet, az egyik, hogy, ha minimálisan is, de megmozgatott bennem némi nosztalgiát, a másik pedig a fentebb említett befejezése (de, hogy újabb 20 évig elő nem venném újra, az is biztos).

horror | thriller

Néhány diák elvállalja, hogy a lebontásra ítélt kollégiumban marad a szünidőre, hogy mire megérkeznek a munkások, rendbe teszik a dolgokat és leltárt készítenek. Ám egyszer... több»

0