2019.11.21 12:52 Puncs Olvasottság: 205x
0

Álarcosbál a világháborúk között

Már régóta megakartam nézni ezt a filmet. Nagy elvárásokkal ültem neki, egyrészt a szereplőgárda miatt, másrészt, mert F. Scott Fitzgerald nagy klasszikusa alapján készült, de némi csalódást okozott.

Arra számítottam, hogy egy szívszorító szerelmi drámát fogok látni, aminek a végén szem nem marad szárazon, be is készítettem egy csomag százas zsepit, de nem volt rá szükségem. Nekem Gatsby szerelme sokkal inkább rajongásnak tűnt, mint egy sok viszontagságot túlélt férfi mély szerelemének. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a könyvet nem olvastam. Nem tudom, hogy a regényben is így ábrázolta-e Gatsby-t az író. A film másik nagy negatívuma a rengeteg számítógépes grafika volt, ami a cselekmény rovására ment. Értem, hogy ezt a filmet az alkotói nem fanyalgó kritikusoknak szánták, hanem a tömegszórakoztatás volt a cél, de a jóból is megárt a sok. Habár, ami otthonról nézve soknak tűnik, a moziban biztosan plusz élményt jelentett.

Álarcosbál a világháborúk között

A negatívumok mellett a filmnek nem kevés olyan pozitívuma is volt, ami nagyon tetszett. Ezek közé tartozik több betétdala is. Lana Del Rey-nek a Young and Beautifulért Oscart kellett volna kapnia, de még csak nem is jelöltek rá. Ami a szereplőket illeti, mindenki remekül hozta a karakterét, különösen Joel Edgerton, akire szinte rászabták a gazdag, bunkó férj szerepét. A film befejezése is pontosan olyan lett, mint ahogyan az a valóságban is történne. Daisy a pénzes, hűtlen férjét választja az őt tiszta szívből szerető, ám megkérdőjelezhető vagyonú Gatsby helyett. Utóbbi egész életében hitt a szerelmében, és amikor rádöbbenhetne az igazságra, a sors megkegyelmez neki.

Összeségében nem rossz film. Tény és való, hogy az alkotók szórakoztatására szánták. Így nem sokat bajlódtak azzal, hogy komoly társadalomkritikát fogalmazzanak meg az adott korral kapcsolatban, amelyre talán a regény is kitér. Az érzelmi szál is háttérbe szorult a sok CGI mellett. Viszont a látványvilága tényleg páratlan, annak, aki moziban tudta megnézni, egész biztos több élményt adott.

dráma | romantikus

Bármit elérhetsz, amit akarsz, mindent szabad, a lehetőségeid száma végtelen – ez Amerika a húszas években. Itt, pontosabban New York környékén él Jay Gatsby, egy rettenetesen... több»

0