2019.12.16 12:03 Artemisia Olvasottság: 127x
4

A család nyomában

Szellemes, szórakoztató rajzfilm. A kalandokkal nem spórol, már az első jelenetekben láthatunk egy rázós Loch Ness-i szörny vadászatot, és a játékidő előrehaladtával sem ritkulnak az akciójelenetek.

Kezdetben egy szokásos, különc, elismerésre szomjazó kalandor történetének tűnik, aki egy levél nyomán elindul felkutatni a jetit. De már a rajzfilm negyedénél kibontakozik az extravagáns témaválasztás, hiszen kiderül, hogy a levelet maga a jeti küldte, aki megjelenésével ellentétben kifinomult angol modorral és műveltséggel rendelkezik. Így a cselekmény nem a jeti befogásáról szól, ahogy azt várnánk, hanem arról, hogy Sir Lionel eljuttassa a jetit távoli rokonaihoz a Himalájára, miközben a feldühödött, puritán angol urak bérgyilkosai a nyomukban loholnak.

A család nyomában

Maga az út a kalandok mellett rengeteg humor forrása is, emellett erkölcsi tanulságokból, jellemfejlődésekből és persze szerelmi szálból sincs hiány. A karakterábrázolás szenzációs, Mr. Link, a kétbalkezes, ügyetlen óriás mindig csinál valami galibát, Sir Lionel szintén igazi bajkeverő, aki minden balhéban benne van, Adelina pedig nagyszerű színfolt a történetben a maga tüzes, spanyol temperamentumával. (Amit még megfigyeltem, hogy ebben a rajzfilmben, mindenkinek, de főleg az állatoknak lehetetlenül közel ül egymáshoz a szemük.)Nem feszeget túl sok morális kérdést, de amiket mégis felvet (Mr. Link értékes, emberi volta, a hűség és barátság fontossága, vagy az, hogy a társadalmi normák és sztereotípiák néha igazságtalanok, kirekesztők, és a boldogsághoz el kell magunkat fogadni olyannak, amilyenek vagyunk, nem kell minden áron másokhoz tartozni), alaposan körüljárja és megválaszolja.

A történetre, bár nagyon cselekményes és akciódús, mégis az teszi fel a koronát, hogy Sir Lionel megtanulja, hogy nem kell a társasághoz tartoznia, ahhoz,hogy megvalósítsa önmagát, Mr. Link rájön, hogy nincs szüksége vér szerinti rokonokra ahhoz,hogy igaz barátokra, családra leljen, hiszen már azóta nem magányos, hogy csatlakozott Sir Lionelhez. Adelina pedig végre elengedi a múltat, és felismeri, hogy férfi nélkül is megvalósíthatja az álmait, céljait.

animáció | családi | fantasy | kaland | vígjáték

Sir Lionel Forst a legendás lények kutatója, és mint olyan, a legjobb. Mégis sok-sok éven keresztül kell kutatnia az ember legközelebbi rokona után, akire végül egy névtelen... több»

4