2019.12.28 14:40 Kóborló Olvasottság: 153x
1

Te meddig mennél el?

Jelen filmünk egy 2006-os thaiföldi film amerikai feldolgozása (az eredeti változatának a címe 13 game sayawng, amit ezután a film megtekintése után égen-földön kerestem, de sehol nem találtam, legnagyobb sajnálatomra). Tehát mivel sajnos az eredeti változatához nem volt szerencsém, nem rendelkezem semmiféle összehasonlítási alappal, így csupán önmagában kell értékelnem a 2013-ban készített 13 Sins, magyarul a 13 Bűn alapján futó filmet, és azt kell, hogy írjam, nekem kimondottan elnyerte a tetszésemet.

A film elsősorban thrilleri elemekkel operál, de van itt még némi komédiai és horrorisztikus elem is. Jómagam elsősorban inkább a thriller kategóriába sorolnám. Az egyik legnagyobb erénye, hogy rendkívül pörgős lett a történetvezetése. Mostanában ritkán futok bele olyan filmekbe, amik annyira gyors történetvezetésűek, hogy észre sem veszem, hogy pikk-pakk, és el is telt az egész film, de a 13 Sins pont ilyen volt. Talán pont ez a fajta rendkívüli gyorsaság egyben a legnagyobb hibája is, merthogy pont azt nem kapjuk meg ezáltal a történettől, amit mindenképp szeretne bemutatni a nézőnek. Méghozzá azt, hogy egy totálisan átlagos ember miként alakul át személyiségének totálisan az ellenkezőjévé. Ezáltal sajnos a film nem képes erős moralitást kiépítenie a nézőben a főhősével kapcsolatban, pedig minden adva volt ehhez. Kedvelhető, de egyszerű karakterek, izgalmas történet, plusz kellőképpen sikerül még egyfajta misztikus hátteret is kiépítenie eme titokzatos filmbéli szervezetnek.

Te meddig mennél el?

Ráadásul engem még az sem kimondottan zavart, hogy két történetszálon futtatják a történetet. Az egyikben főhősünk, Elliot Brindle (Mark Webber) próbatételeit láthatjuk (ez a történetszál az, ami szerintem nagyon pörgős lett), a másik pedig a Ron Perlman által alakított detektív nyomozása ezen próbatételekkel kapcsolatban. Sokan talán a detektíves szálat feleslegesnek tarthatják majd a filmben, hisz sokszor kissé lassítja a fő történetet, de nekem kimondottan azért tetszett ez a mellékvágánya, mert ezáltal kap egy kis misztikus töltetet a cselekmény. A filmvégi csavar, avagy csavarok szerintem egész jók lettek. Talán ha nem lett volna annyira magával ragadó a történetvezetés, még ki is lehetett volna következtetni ezeket, de így engem azért képes volt meglepni. Szerencsére a szereplők is egész jól hozzák a karaktereiket.

Merem ajánlani eme filmet a thriller szerelmeseinek, de azért a kedvenceim közé nem férne be. A másfél órás játékidejével kellőképpen tudott szórakoztatni, és az a lényeg.

62 13 Sins  (2014)

horror | thriller

Elliot Brindle egy szerény értékesítő, aki úszik az adósságban. Ez már önmagában is elég nyomasztó, ám mivel hamarosan feleségül veszi élete szerelmét, így élete kezd... több»

1