2020.01.11 17:39 Kóborló Olvasottság: 147x
0

Katonák vs. mutánsok!

2006-ban az újrafogatott Sziklák szemének egész pozitív volt a fogadtatása a mozikban, hisz már a nyitóhétvégéjén vissza is termelte a tizenötmillió dolláros gyártási költségvetést, és a továbbiakban ehhez még hozzátett plusz ötvenötmillió dollárt, ami elegendő is volt, hogy a producerek és a forgalmazó stúdió egyből zöld jelzésre kapcsoljon egy esetleges folytatáshoz.

Wes Craven, aki az eredetiül szolgáló, 1977-es Sziklák szemét elkészítette, és az új változatba is igencsak nagy beleszólása volt, nem is nagyon tétlenkedett, fiával, Jonathan Cravennal egy hónap alatt megírta a Sziklák szeme 2. forgatókönyvét, továbbá itt is ellátta a produceri teendőket, és már 2007-ben leforgatták a második részt. Sajnos viszont azt kell, hogy írjam, hogy a nagy kapkodás kissé a minőség rovására ment, hisz a folytatás már nem tudta megugrani az első rész által támasztott elvárásokat sem a kritikusoknál, sem pedig sok horrorszerető nézőnél. Ezzel nem azt mondom, hogy pocsék folytatást kaptunk, hanem sokkal inkább egy gyengébb folytatást, aminek voltak jó pillanatai, de egészében nézve csupán egy nagyon átlagos horrorfilm lett.

Katonák vs. mutánsok!

Pedig szinte pontosan ugyanakkora költségvetésből dolgozhattak itt is (15 millió dollár), mint az első résznél. Tulajdonképpen ebben a filmben sem (akárcsak az első részénél) szerepel kiemelkedő nevű színész. Tehát csak arra kellett volna törekedniük, hogy megtartsanak mindent, ami jó volt az első résznél, és csak azt a kevéske dolgot kellett volna kissé megváltoztatniuk, ami talán nem mindenkinek nyerte el a tetszését az előző felvonásnál (kissé lassú felvezetés). Ezt részben meg is oldották, hisz itt sokkal hamarabb beindul a film cselekménye, viszont számtalan hibát is vétettek ezáltal.

Az egyik ilyen például, hogy a karakterek sokkal semlegesebbek lettek, de ezzel azért még meg tudtam volna birkózni, hisz nem totál átlagemberek kerülnek konfliktusba a mutánsokkal, hanem felfegyverzett és kiképzett katonák (amire persze majd a film jó alaposan ki is tér, hogy ez mennyire nem számít). A másik probléma az elsőből adódik. Sajnos sokkal kevésbé érzékelteti a film a karakterek kiszolgáltatottságát, ráadásul többségük elég személytelen lett, így az esetleges elhalálozásuk sokkal kevésbé tudott megérinteni. Aztán ott van még a negatívumok oldalán az is, hogy a film történetvezetése elég sokszor igencsak lelassul. Nem képes egy állandó ritmusra beállni, ezáltal a feszültségteremtése is igencsak dadogós lett.

Persze mindezek mellett azért voltak értékelhető dolgok is a filmben. Az egyik ilyen, hogy a folytatás sem lett mentes sem brutalitástól, sem véres jelenetektől. Illetve némi kis fekete humort is belecsempéztek, amire nem tudom, mennyire volt szükség, de az időbeni alkalmazásukat legalább eltalálták. Továbbá a maszkokért felelős Greg Nicotero és stábja ismét betalált. Sikerült egy-két igencsak groteszk maszkkal megörvendeztetniük a horrorrajongókat.

Tehát bőven adva van a filmben pro és kontra, és talán ezért merném az átlagos szintre emelni.

akció | horror | thriller

A Nemzeti Gárda néhány kiképzés alatt álló újoncára rutin-feladatot bíznak feletteseik: nekik kell utánpótlást szállítaniuk az Új-mexikói sivatagban állomásozó katonák... több»

0