2020.01.25 20:45 Adepto Olvasottság: <100x
0

Könnyed szórakozás Collinwoodból!

Először is azzal kezdeném, hogy elképesztő, hogy ez a film idén már 18 éves. Mégis úgy érzem, nem fogott rajta az idő. A Russo fivérek írták és rendezték ezt a – szerintem – zseniális kis vígjátékot. Amikor több évvel ezelőtt először láttam, még fogalmam sem volt, kik ők. El is felejtettem, hisz meg kell, hogy mondjam, a rendezőket nem igazán szoktam megjegyezni. Pedig ez az eset is azt bizonyítja, hogy kellene. Mert akkor már a bejelentésükkor tudtam volna, hogy jó kezekben van Amerika Kapitány és a Bosszúállók, nem csak utólag. Spoileres beszámolóval egybekötött kritikámat az alábbiakban olvashatjátok.

A kezdő képsor (ahonnan visszaugrunk az időben kb. 3 hetet) már olyan ízelítőt ad a néző számára, amiből érezhető, hogy egy igazán szórakoztató másfél órában lesz része. Láthatjuk a minden szempontból meggyötört 4 férfit, és ez előrevetít egyfajta végkifejletet. Azonban annyira élvezetes az az út, ahogy eljutunk idáig, hogy már-már elfelejtjük, mivel is indítottunk... Nagyon szeretem az ilyesfajta felütéseket akár filmek, akár sorozatok epizódjai kapcsán (ilyen válogatásban az Odaát egyik része nagy kedvencem).

Könnyed szórakozás Collinwoodból!

A sztori nagyon röviden egy nagy fogás, azaz a tuti balhé története, egy olyané, ami rendbe tenné főhőseink életét. Eredetileg a Luis Guzman által játszott Cosimo nagy biznisze lenne a dolog. A börtönben ugyanis egy életfogytiglanos elmeséli neki, mi volt a nagy terve, mielőtt rászabták a büntetését. Cosimo tudja, hogy valahogy ki kell jutnia a sittről, mivel azonban a kocsilopásért, amiért elkapták, hosszú ideig élvezhetné a börtön hűs levegőjét, rábízza a barátnőjére, hogy keressen neki egy "mentőövet". Azaz valakit, aki pénzért bevállalja helyette a lopást, és leüli a büntetést. A film elején ennek a kapcsán – számomra rendkívül vicces körülmények között – sorra ismerjük meg a szereplőket. Egymás után találkozunk velük mi és a többi karakter is, ugyanis mindig az egyikük ajánlja a másikat mentőöv gyanánt, mert sorra, különböző okokból kifolyólag meghátrálnak.

A barátnő, Rosalind először megkeresi az eredeti tettestársat, az igazi piti bűnözőt és finoman szólva sem túl elmés Totot, hogy segítsen. Patricia Clarkson és Michael Jeter nem először voltak kollégák, korábban a Halálsoronban már játszottak együtt. Jeter volt az a rab, aki barátjaként szerette a film fontos szereplőjét, a kisegeret... Toto felkeresi Basilt, a fiatal collinwoodi srácot, akinek nem lenne veszítenivalója, mivel totál le van égve, de az anyja miatt nem vállalja a dolgot. Ajánlja viszont Leont, aki épp a húgát házasítaná egy módosabb férfival. Így jól jönne neki a pénz, viszont nem kockáztathatja meg, hogy emiatt lecsukják, mert akkor meghiúsulhat az esküvő is.

A Leont játszó Isaiah Washingtont például a Hollywoodi őrjárat és az Öld meg, Rómeót! filmekben láthattuk. A húgát, Michelle-t, aki miatt később végül 4 fősre apad a társaság, Gabrielle Union személyesíti meg, aki mostanság a Bad Boys filmek spin-off sorozatában, a Los Angeles legjobbjaiban szerepel. Korábban pedig a Bölcsőd lesz a koporsód, valamint a 10 dolog, amit utálok benned filmekben játszott. Leon ötlete Riley, akinek talán mindannyiuk közül a leginkább szüksége lenne az összegre, hisz van egy kisbabája, és kéne a pénz óvadékra is. A feleségét ugyanis lesittelték, de pont emiatt nem tudná kire hagyni a gyereket, míg ő a börtönben van. Rileyt William H. Macy kelti életre, akit sokan a Mobil című Chris Evans film rendőreként, vagy a Shameless - Szégyentelenek sorozat egyik főszereplőjeként ismerhetnek. Utóbbiban 10. éve alakítja a többszörösen függő, hihetetlen monológokat előadó Frank Gallaghert.

A filmben utolsó "csapattagként" eljutunk Perohoz, aki tulajdonképpen az ész lesz a bandában. Ő abszolút nem állna kötélnek, hisz lelki szemei előtt egy komoly boxkarrier rajzolódik ki. Miután azonban ez meghiúsul, bevállalja a mentőöv szerepét. Vagy mégsem? Ugyanis csak elhiteti Cosimoval, hogy így van, de közben kihúzza belőle a tuti terv részleteit. Méghozzá nem is akárhogy! Sam Rockwell szép utat járt be az Oscarig. Már nagyon kijárt neki egy ilyen elismerés, ebben a szerepben is szinte lubickol. Nagyon jól áll neki ez a magát ellenállhatatlannak tartó, nagy dumás, de azért érző bűnöző szerep.

Van még egy fontos láncszem, Jerzy (George Clooney üde színfolt), az igazi széftőrő, aki megtanítja a srácokat a számukra szükséges trezor kinyitásának talán nem is annyira bonyolult technikájára. Habár a valódi nehézséget az odajutás jelenti. Ugyanis a bonyodalom ott kezdődik, amikor a bizományi melletti szomszédos lakásba, ami üresen állt – és ahonnan a rablást véghez akarták vinni –, új lakók költöznek. A két idős cselédje, a csinos Carmela (Jennifer Esposito) lesz Pero "célpontja". Megpróbálja elcsábítani, hogy így ne fuccsoljon be a tervük. Minden jól alakul, míg a lányt ki nem rúgják. Mivel ő is gyanúba keveredne, életbe lép Pero B terve, azaz, hogy nem a kulccsal jutnak be a lakásba, hanem betörnek.

Kalandos történések veszik kezdetét, amit hiába is írnék le, ezeket látni kell. A csóró, de tulajdonképpen szerethető karakterek, a következmények folyamatos, szerencsétlen fordulatai, a helyzetkomikumok és a zseniális színészek teszik számomra ennyire kedvessé és szórakoztatóvá ezt a filmet. Ráadásul a végén kapunk egy tanulságnak is mondható összegzést – méghozzá kissé váratlan módon – Toto szájából. Vígjáték kapcsán sajnos sokszor futok bele a hasonló sztorikba, az unalomig ismételt klisékbe, a futószalagszerűen kreált karakterekbe. Ez a film viszont nekem igazán felüdülés minden szempontból. Mindenképpen csak ajánlani tudom.

krimi | vígjáték

Öt elfuserált életű pancser reménykedik sorsának jobbra fordulásában egy nagyváros lepukkant negyedében.Mindannyian egy elhagyatott ház széfjében található mesés összegrõl... több»

0