2020.02.11 18:56 Puncs Olvasottság: 546x
3

Egy sportfogadás függő ékszerész élete

Hatalmas elvárásokkal ültem le megnézni ezt a filmet, főleg miután az egyik legnagyobb filmes portálon igencsak felpontozták és rengeteg pozitív kritikát is kapott. Ehhez képest számomra elég nagy csalódás volt. Nem állítom, hogy nézhetetlen, de szerintem elég gyenge alkotás.

A film középpontjában egy szerencsejátékfüggő zsidó ékszerkereskedő, Howard Ratner áll, akit Adam Sandler személyesít meg. Ratner nem elég, hogy szenvedélybeteg, de még uzsorásoknak is tartozik, ráadásul elég sok pénzzel. Élete jobbra fordulását egy fekete opál nevű drágakőtől várja, melyhez illegálisan jutott hozzá. Ekkor kerül a képbe Kevin Garnett kosárlabdázó, aki beleszeret a kőbe. Ratner kölcsönadja neki a követ, ám visszaszerezni már csak nagy nehézségek árán tudja. Sorra jönnek a bonyodalmak is, melyeket Ratner csak saját magának köszönhet. Felmerülő anyagi gondjait ugyanis sportfogadásokkal kívánja orvosolni. Egy sor ésszerűtlen, minden józan észt nélkülöző döntést hoz. Adam Sandler remekül alakítja a szenvedélybeteg ékszerészt. Önmagához képest tényleg kimagasló, de, hogy ezért Oscart kapjon, az elég erős túlzás.

Egy sportfogadás függő ékszerész élete

Személy szerint nekem több ok miatt is csalódás volt ez film. Először is egy tartalmas krimi-drámát vártam, erre egy zavaros katyvaszt kaptam. Az alkotók valószínűleg túl sok mindent akartak belezsúfolni a kétórás játékidőbe, aminek egy túlgondolt, kusza cselekmény lett az eredménye telepakolva fölösleges részekkel. Arról nem is beszélve, hogy az egész film tele van egymás szavába vágó, értelemtelen ordibálással. Sokszor nem is értettem a dialógusokat, mert legalább ketten, hárman ordítoztak egyszerre. Időnként még azt sem tudtam kivenni, hogy éppen mi történik, mert annyira borzalmasan van fényképezve, ráadásul még össze-vissza van vágva is. Az egyetlen dolog, amit pozitívumként tudok értékelni a filmben, az az utolsó fél óra, ami tényleg izgalmas volt. Habár azt előre lehetett sejteni, hogy a végén elmarad a happy end.

Őszintén nem igazán értem, hogy miért kapott ez a film ilyen sok pozitív kritikát, azt meg végképp nem, hogy miért érdemelt volna Oscar-díjat bármilyen kategóriában. Nem ajánlom senkinek ezt a filmet, talán csak az Adam Sandler rajongóknak. Túl nagy a hype körülötte, a semmiért.

dráma | krimi | thriller

Joshua és Benny Safdie izgalmas bűnügyi thrillere egy New York-i ékszerész, Howard Ratner  (Adam Sandler) kockázatos manőveréről szól. A férfi folyton azt lesi, honnan szakíthat... több»

3