2020.03.08 19:41 Paulo-Varga Olvasottság: 247x
0

A pisztolykezű programozó

Daniel Radcliffe továbbra is mindent megtesz, hogy lemossa homlokáról a villámjelet, így Az ember, aki mindent tudott, a Szarvak, vagy az Imperium után a Talpig fegyverben is rendhagyó filmélmény, még ha túl sok eredetiség nem is szorult belé.

Jason Lei Howden, akárcsak 2015-ben készült Halál metál című filmjével, ezúttal is virtuóz műfaji játékot űz, a heavy metál-horror párosítást videojáték-akciófilmre cserélve. A Talpig fegyverben témáját tekintve sokat merít a Scott Pilgrim a világ ellenből, az eXistenZből, a Gamerből, a Black Mirror: Bandersnacth-ből, de akár a magyar származású Nicholas Gyeney Beta Test című B-filmje is eszünkbe juthat róla (utóbbit a Miskolci CineFesten vetítették két éve).

A pisztolykezű programozó

A digitális kultúrát tematizáló sztori egyébként meglepően aktuális, Howden ugyanis a streaming jelenségére, valamint az online trollkodásra futtatja ki a több ponton ismerős alapötletet. A főszereplő Miles (őt játssza Radcliffe) egy freemium-mobiljáték programozójaként dolgozik, fő feladata tehát az, hogy életben tartsa az appot, amely a felhasználók pénzét szipolyozza el. A geek lelkületű fiú szabadidejében előszeretettel trollkodik az interneten, amikor azonban a Skizm nevű, dark webre kalibrált streaming-szolgáltatást veszi célba offenzív kommentjeivel, az alvilági cég bosszúból bevonja őt a játékba.

Ezzel csak az a gond, hogy a Skizm egy olyan felület, amelyen köztörvényes bűnözők élet-halál harcát követhetik stream formájában az előfizetők. A Mortal Kombat-szerű küzdelmek ugyanis addig tartanak, amíg az egyik „játékos” meg nem öli a másikat. Ezek a meccsek milliós nézőszámmal futnak a könyörtelen alvilági cég feje, Riktor (Ned Dennehy) legnagyobb örömére. A bosszúszomjas Skizm-vezetők ráadásul úgy vonják be az esetlen Miles-t a vérre menő játékba, hogy mindkét tenyerébe 1-1 pisztolyt csavaroznak darabonként 50 tölténnyel, ellenfeléül pedig a veretlen topjátékost, Nixszet (Samara Weaving) választják ki. Miles így esztelen menekülésbe kezd, miközben még az öltözködés is egy lehetetlen feladat a kezéhez erősített fegyverek miatt…

A Talpig fegyverben önironikus B-film, mely maradéktalanul tisztában van saját korlátaival és bugyutaságával, sőt, képes belőlük előnyt is kovácsolni. Howden csak felületesen foglalkozik a videojáték-streaming és az online trollkodás/zaklatás jelenségével, valamint az internethasználat veszélyeivel. A film az első pillanattól kezdve őrületes tempót diktál, a hangsúly pedig a nyaktörő sebességgel pörgő akciójeleneteken, a parodisztikus felhangú egysorosokon és helyzetkomikumon, továbbá a számtalan kisebb-nagyobb popkulturális utaláson van.

Miles eszeveszett rohanása egyébként a Jason Statham-féle Crank-filmekre emlékeztet, ezenfelül azonban a tiszta videojáték logika érvényesül a történetben: a főhősnek a nyitott játéktérben barangolva kell különféle feladatokat teljesítenie, melyek jelen esetben a hot dog evéstől kezdve a WC használaton és a menekülésen át az életben maradásig terjednek. Howden tehát nem reformálja meg a videojáték beütésű filmtípust, ellenkezőleg, harsány gegekkel teszi azt nevetségessé, melyet az akciójelenetek ellenpontoznak.

A Talpig fegyverben tipikusan az a film, amit egy házibuli előtti alapozásként, vagy épp az azt követő levezetésként, pár sör mellett a haverokkal érdemes megnézni. Azonnal oldódó, felhőtlen szórakozásra számíthatunk, és bár a végeredmény messze áll az említett filmek, vagy épp a szándékoltan öncélú és tét nélküli akció miatt abszurd és végtelenül ironikus John Wick-széria minőségétől, a kiváló operatőri munka, a merész soundtrack, valamint Daniel Radcliffe és az Aki bújt után egy újabb elborult szerepben remekelő Samara Weaving alakításai miatt a Talpig fegyverben sem vall kudarcot. Még ha sokra nem is fogunk emlékezni belőle a megtekintését követő harmadik-negyedik napon.

Megjegyzés: bár a magyar szöveg remekül meg van írva (különösen a túlcifrázott káromkodások állnak jól a filmnek), és a hangjukat adó színészek többsége is kitűnő munkát végez, a szinkron hangkeverése kritikán aluli, amely egész egyszerűen aláássa az élményt. A jegyvásárlásnál ezt érdemes észben tartani, mivel feliratos kópia sajnos nem került mozis forgalmazásba a filmből.

akció | thriller | vígjáték

Miles élete nem túl izgalmas, unottan végzi a munkáját, és továbbra is egykori barátnője után sóvárog. Eközben a várost a SKIZM nevű banda tartja rettegésben, akik harcra... több»

0