2020.04.18 15:53 Kóborló Olvasottság: 258x
0

Fú, de rossz vagy!

Az 1993-ban elindított Leprechaun – itthon a Gyilkos kobold címen ismertté vált – horrorkomédia széria 2014-ben immáron a hetedik résszel jelentkezik, és szilárd meggyőződésem szerint ezidáig a legrosszabb részét láthatjuk (pedig a hatodik rész sem volt jó, de ennél a filmnél mérföldekkel előrébb járt).

Történhetett ez úgy, hogy ennek a résznek a készítői vagy teljesen figyelmen kívül akarták hagyni az eddigi hat részt, vagy pedig csak megakarták csinálni a maguk változatát. Akárhogy is lehetett, mindkét változatban igencsak magas volt a kockázat és a bukás lehetősége, így viszont már nem is annyira meglepő, hogy nálam szinte majdhogynem minősíthetetlenre vizsgázott a Leprechaun: Origins című film.

Fú, de rossz vagy!

Pontos számokat nem tudok, hogy mennyi lehetett a film gyártási költsége, de ha a minőségéhez akarnám mérni, akkor igencsak aprópénzből készülhetett el ez a rész. Már a címválasztását is igencsak kockázatosnak tartom, hisz ez a rész hivatott arra, hogy bemutassa a kobold eredetét, amiből pedig totálisan semmit nem kaptunk. Vagyis ha pontos akarok lenni, akkor kapunk némi kis infómorzsát, de ha nagyon szigorú akarnék lenni, akkor azt írnám (és miért ne lennék az, hisz tényleg egy rém gyenge film lett, ami szembeköpi az eddigi hat részt), hogy a hatodik rész legelején látható, körülbelül két percnyi hosszúságú animációs jelenet, ami szintén a kobold eredetéről szólt, sokkal élvezetesebb volt azzal a mindössze két percével, mint ez a film a maga másfél órájával.

Úgy gondolom, hogy ez akár egy ítélettel is felér a film történetével szemben. Hogy volt-e bármi értékelhető ennek a résznek a történetében? Számomra semmi, bár azért azt megjegyezném, hogy az eddigi részek sem a történetükkel voltak képesek szórakoztatni a nézőit, hanem a kobold karakterével és, hogy szinte majdnem mindig jól terelgették a helyszínválasztást.

Itt viszont hiába térnek vissza a készítők a kobold hazájának számító Írországba (amit valójában Kanadában vettek fel), sajnos stílust is váltottak ennél a résznél, és kapunk egy színtelen-szagtalan horrorfilmet, amiben ráadásul a kobold eddig ismert karakterét annyira lebutították, hogy egy egyszerű szörnyfilm lett a végeredménye. Sajnos a film többi karaktere is egy faék egyszerűségével rendelkezik, és ezen a színészi alakítások sem nagyon változtatnak. Viszont ami végképp kicsapta nálam azt a bizonyos biztosítékot, az a technikai kivitelezés. Az operatőri és a sminkes munka itt szinte totálisan értékelhetetlen volt.

Azokat a filmeket, amik az alacsony költségvetésük miatt néznek ki bénán, még mindig ezerszer jobban értékelem, mint ezt a szörnyűséget, amit itt toltak az arcomba. Számomra az egyetlen értékelhető tulajdonsága az volt, hogy legalább megpróbálták megidézni a szörnyfilmekre oly jellemző hangulatot, ami ha igencsak akadozva is, de azért néha-néha sikerült a készítőknek. A végeredmény pedig egy messziről kerülendő alkotás lett.

fantasy | horror

Két fiatal pár egy írországi kirándulás során megtapasztalja, hogy az ország legismertebb legendája valójában a szörnyű valóság.

0