2020.05.19 17:44 Kóborló Olvasottság: 768x
0

Egy izgalmas horrorfilm az osztrákoktól

Nem sok osztrák horrorfilmhez volt szerencsém (és van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezután is csak nagy ritkán fogok beléjük futni), de amikor először láttam ezt a filmet, kimondottan tetszett, még a hibái ellenére is. Na már most gondoltam egyet a napokban, és újra elővettem Marvin Kren, osztrák rendező filmjét, a Blutgletschert (magyarosan a Vérgleccsert).

Legnagyobb sajnálatomra a második megtekintésekor már messze nem hozta azt a minőséget, amit az első alkalommal. Bizonyára valamilyen szinten befolyásoló tényező volt az első alkalom során a meglepetés ereje, amivel vitathatatlanul tudott szolgálni eme film. Hisz nem csak, hogy nem hallottam róla addig semmit, de még azt sem tudtam, hogy a készítők sok dologban próbálták megidézni John Carpenter 1982-es, A valami című klasszikusát (ami a mai napig az egyik legnagyobb kedvencem). Bár azért, ha előre tudtam volna, hogy a készítők Carpenter mesterművét akarják akárcsak egy kis részben is alapul venni, minden bizonnyal jóval kritikusabb is lettem volna vele már az első megtekintése során is.

Egy izgalmas horrorfilm az osztrákoktól

Vannak a két film közt kapcsolódási pontok, főleg a minimális, de annál baljósabb zenei betétek, az elszigeteltség érzékeltetése és még egy pár apróbb dolog, de körülbelül ennyi. Biztos, hogy nem egy súlycsoport a két film, hisz a 82-es filmet bármikor újra tudom nézni, és még most is olyan elementáris erővel képes rám hatni, mint az első alkalom során. Jelen filmünk azonban második megtekintése során már csak közepesre vizsgázik nálam.

Na de mit is tartogat a Blutgletscher? Maga a történet nem rossz, sőt talán azzal van a legkevesebb probléma, hisz a maga módján egész fogyaszthatóra sikeredett. Az atmoszféra és a félelem megteremtése sem rossz, amolyan korrekt munka. A német nyelv használata sem volt képes elriasztani, és a színészi alakítások is egész jók lettek. Szerencsére mindehhez még hozzájött a kiváló fényképezés és az egészen félelmetesre sikeredett filmzenék.

Viszont akadtak negatívumai is a filmnek. Az egyik ilyen pont a lények voltak. Hiába voltak ötletesek, sajnos a kivitelezésükről igencsak erősen süt a tipikus B-filmes jelző. Ezt talán a készítői is érezték, hisz premierplán nem is nagyon látjuk eme lényeket, mindig csak egy részüket, hisz a kamerabeállítások és sok esetben a rángatózó kamerák árnyékában igencsak sikeresen elbújtatták őket. Ezt jómagam ismét egy kisebb negatívumként értékelem, de sajnos számomra sokkal inkább a film befejezése rontott sokat.

Mindent egybevéve egy izgalmas sci-fi horrorhoz lesz szerencséje a nézőnek, amiben bőven lehet értékelhető dolgokat találni.

horror | misztikus | sci-fi | thriller

Sógoréknál ijesztgetnek! Szeptemberben a Torontoi Film Fesztiválon mutatkozik majd be Marvin Kren osztrák rendező filmje a Blutgletscher alias The Station, a helyzet pedig az, hogy... több»

0