2020.05.28 14:50 Morpheus19 Olvasottság: 401x
0

Értelmezési kudarc

Zack Snyder megpróbálta megfilmesíteni a megfilmesíthetetlent, és természetesen nem jött össze neki, de a korrektség kedvéért jegyezzük meg, hogy mérföldekkel tehetségesebb rendezőknek is beletört volna a bicskája a Watchmen mozivászonra adaptálásában.

Itt arról a Watchmenről beszélünk, ami 1986 és 1987 között jelent meg 12 részes minisorozat formájában, ami dekonstruálta a szuperhős képregények műfaját, ami maximálisan kihasználta a médium formanyelvét, ami érettségével, morális kérdésfelvetéseivel és szimbolizmusával magasabb szintre emelte a képregényeket, és ami ugye az egyetlen képregény a Time magazin minden idők száz legjobb regényét felsorakoztató listáján (bár szubjektíven (de talán objektíven is ez az igazság) megjegyzem, hogy a Sandman is megérdemelné ezt – hoppá, még egy olyan képregény, amit lehetetlen megfilmesíteni. Szegény Netflix.)).

Értelmezési kudarc

Mit sikerült Zack "visionary director" Snydernek ebből átültetni a saját interpretációjába? Nagyon keveset. Sajnálatos módon félreértelmezte az egész művet – ugye az mindenkinek megvan, mikor egyszer azt mondta, hogy azért szereti a Watchment, mert szerinte "sexy"? –, telepakolta olyan elemekkel és klisékkel (menő lassítások, Rorschach beállítása cool igazságosztóként), amikkel Alan Moore, a "felnőtt" képregények szakállas, neopogány, mágus nagymestere szándékosan szakított, és amiket ki akart törölni a képregényekből.

Snyder végül egy a szuperhősmítoszt éltető filmet csinált abból az alkotásból, amiben Alan Moore le akarta rombolni az álarcos hősöket övező mitológiát. Mi ez, ha nem teljes értelmezési kudarc? De mivel próbálok nem elfogult lenni kedves rendezőnkkel szemben, azt megjegyzem, hogy a színészeket jól válogatták össze (leszámítva szegény Ozymandiast), és a képi világ is hűen idézi az eredeti klasszikust.

Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a teljes változatba mindenképpen bele kellett-e tenni a kalózos sztorit, amit önmagában teljesen jól csináltak meg, de a képregénnyel szemben nem illeszkedik be olyan szépen az egészbe, és kizökkentheti a nézőket.

akció | dráma | misztikus | sci-fi | szatíra

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy alternatív világban, a '80-as évekbeli Amerikában a szuperhősök tevékenységét betiltották. Az emberek, akik egykor szerették, tisztelték őket, ma már megvetéssel néznek... több»

0