2020.06.06 16:23 Artemisia Olvasottság: 108x
4

Bábok a társadalomban

Megosztó egy film lett, az biztos. Amennyi irrealitás és butaság van benne, legalább annyi a potenciál is. Általában a pozitívumokkal szoktam kezdeni, de most a negatívumokat emelném ki először.

Bár az utópisztikus, vegyes társadalmak ötlete nem rossz téma, itt pamutból és vattából álló bábokkal osztja meg az életterét az emberiség, ami meglehetősen irreális és megmosolyogtató. Nem magyarázza meg, hogy pontosan hogyan kerültek élő és intelligens bábok a társadalomba. Hogy kezdődött a bábok kora, hogyan keltek életre? Az emberek előítélete valahol érthető, de mivel már látszólag szerves részei az életnek a bábok, valószínűleg évszázadok óta együtt élnek velük. Miért hagyták az emberek, hogy egyenrangúvá váljanak velük, egyáltalán mi élteti a bábokat, ha belül is csupa vattából vannak, hogy tudnak szervek nélkül élni, szaporodni?

Bábok a társadalomban

A történet szempontjából ezek ugyan nem számítanak, de akkor is nehéz komolyan venni egy alig 1 méteres, kék rongybabát mint főhőst... És nem tudok elmenni amellett, hogy ember-báb párkapcsolatokat is ábrázolnak, amiről nem tudom eldönteni, hogy röhejes-e vagy siralmas (egy olyan nő, mint Elizabeth Banks mégis mit akarna egy rongybábutól, akihez le kell guggolni, hogy egyforma magasak legyenek?) A két báb közötti szexjelent pedig kifejezetten kínos volt.

Igazából azzal, hogy bábokat szerepeltettek, gyakorlatilag kizárták, hogy komolyan lehessen venni a filmet, annyira gyerekessé tették velük. De azért vannak pozitívumok is, térjünk át azokra! Először is, nagyon jó a nyomozós cselekményszál, nagyon jó, hogy a Boldog Banda tagokat gyilkolják, és tudjuk, hogy az egyik tag lesz az, mégis meglepő a filmvégi csavar.

Alapvetően jól ki vannak dolgozva a karakterek, izgalmas a nyomozás menete, még drámai mondanivaló is van Phil és Edwards múltjával és egymáshoz való viszonyával kapcsolatban, illetve karakterfejlődés is megfigyelhető. Melissa McCarthy a forgatókönyvhöz és a karakter lehetőségeihez mérten egészen kedvelhető Edwards nyomozó, és természetesen ő is cipeli az egész filmet.

Tehát tetszett is, meg nem is a film. A legfőbb hiba, amit a készítők elkövettek, az, hogy bábokkal tönkretették ezt a jó kis krimi-vígjátékot. Okosabb döntés lett volna őket egy rajzfilmbe pakolni, ezt a filmet pedig emberi szereplőkkel, normálisan elkészíteni, merthogy, még egyszer mondom, a történet nem rossz. Kár érte.

akció | krimi | misztikus | thriller | vígjáték

Egy olyan világban, ahol bábok és emberek egymás mellett élnek, - nem túl nagy harmóniában - , a levitézlett hekusból lett báb-magánnyomozó, Phil Phillips egy sorozatgyilkos... több»

4