2020.06.11 10:41 Artemisia Olvasottság: 1606x
8

Űreposz

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Nagyszabású, monumentális űreposz lenyűgöző látványelemekkel. Épp ezért szerettem volna, hogy tökéletes legyen a film, és olyan mondanivalóval szolgáljon, amely sokáig emlékezetes marad. Sajnos egyik sem valósult meg.

Űreposz

A film ígéretesen kezdődik, a különc Cooper család a pusztuló Föld utolsó éveiben éli hétköznapjait, melyet egy különös anomália üzenetei zavarnak meg. Az üzeneteket követve Cooper és lánya, Murph a NASA egy titkos bázisára jutnak, ahol megtudják, hogy már alig van remény az emberiség megmentésére. Gyerekei jövőjére gondolva Cooper vállalkozik a feladatra, hogy meghatározatlan idejű küldetésre induljon a Szaturnusz közelében lévő féreglyukon át egy új dimenzióba. Kezdetét veszi egy frenetikus, kozmikus kaland.

Ez alapvetően nagyon jó feltevés, de valahogy túl sok a felesleges töltelék. Sci-fi volta mellett a film egy komplett családi dráma évtizedeken átívelő históriája is. Ami természetesen nem lenne gond, hiszen az emberi érzelmek művészi kontrasztot alkotnak a végtelen, sötét, magányos világűrrel. De egyszerűen nem sikerült harmóniát teremteni, nem találták meg a megfelelő egyensúlyt ahhoz, hogy az érzelmeket beleszőjék a cselekménybe (ahogy pl. a Gravitácónak sikerült).

Ezenkívül, bár fantasztikus a film cselekménye, mégis rengeteg apró hibát lehet felfedezni benne, melyek csorbítják az összhatást, különösen annak fényében, hogy milyen komoly tudományos háttere van, hiszen egy Nobel-díjas fizikust is bevontak a munkálatokba, hogy minél szilárdabb tudományos alapokra helyezzék a filmet. Mégis pl. a NASA embereket küld ismeretlen bolygókra, annak tudatában, hogy nem tudnak mindenkit visszahozni, pedig intelligens robotok is a rendelkezésükre állnak.

Brand a racionalitásra és az apja fajmentő programjára teszi fel az életét, aztán egy kulcsfontosságú döntés előtt a racionalitás helyett a szeretet erejéről kezd beszélni. A "Jövő emberei" bárhogy segíthetnének a jelenkor embereinek (hiszen egy féreglyukat is tettek a Szaturnusz mellé), de úgy segítenek, hogy a kis Murph szobáját modellezik. Cooper rájön, hogy Murph "kísértete" ő maga volt a jövőből, tehát tudja, hogy nem állítja meg a "maradj" üzenet, mégis elküldi azt.

Ráadásul a befejezés sem tiszta. Hogyan kerül ki Cooper a féreglyukból, ki és hol hibernálja kb. 50 évig (mert mikor belülről jelez Murph-nek, a lány még fiatal felnőtt, mikor pedig magához tér, már a halálán lévő matróna, és az emberiség a Szaturnusz melletti űrállomáson él). Pontosan mi volt a megoldás, mi hiányzott Brand doktor egyenletéből, és hogyan mentette az meg az emberiséget?

A színészek egytől-egyig remekelnek.

dráma | kaland | sci-fi

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni... több»

8