2020.07.07 08:30 Artemisia Olvasottság: 123x
5

Ha megismered az ellenséget...

Hibbant-szigetet kemény és puritán vikingek lakják, akiket a zord természeti adottságok mellett a szigetet ostromló sárkánytámadásokon edzettek még könyörtelenebbé.

A sziget társadalmának alapkövét a sárkányok elleni harc és védekezés jelenti, a férfivá válás első lépcsőfoka is a sárkányölés. A viking harcosok képzése már gyerekkorban megkezdődik, és mindenki a legjobb sárkányölő szeretne lenni, mindenki dédelgetett álma pedig elejteni a sárkányok királyát, az Éjfúriát. Nem úgy Hablatyé, a kétbalkezes, ügyetlen és vézna kamaszé, aki bár a vezér fia, mégis csapnivaló harcos. Egy véletlennek köszönhetően mégis sikerül megsebesítenie egy rettegett Éjfúriát. Azonban a sérült és kiszolgáltatott lényről kiderül, hogy még csak kölyök, és Hablaty képtelen végezni vele. Ehelyett a gondozásába veszi Fogatlant, és apránként megváltozik a sárkányokról alkotott véleménye. Sok hasznos dolgot megtanul Fogatlantól a sárkányokról, amit a kiképzése során parádésan átad a népnek. Ez pedig Hibbant-sziget történelmében és ideológiájában egyaránt példátlan változást indít el, a végkifejlet pedig új fejezetet nyit a sziget történetében.

Ha megismered az ellenséget...

Egyedülálló alkotás a maga nemében, mégis rengeteg eleme ismerős már, pl. az elzárt, zord katonaállam mogorva lakókkal, a kiközösített fiú, aki egy mitikus lényben talál barátra, vagy ahogy megfordul a nép nézőpontja. A humor mennyisége és minősége is nagyjából rendben van, főként a parodizálásra épít, ami hatásos humorforrás, viszont a karakterábrázolás terén leszűkíti a lehetőségeket. Ennek megfelelően pedig nincsenek is igazán erős karakterek. Hablaty karaktere erősen sztereotip, és noha mindenki fejlődésen megy át a történet végére, ez nem látványos. Talán csak Hablaty és Fogatlan barátsága, illetve az a pillanat volt érzelmileg hiteles, amikor az emberek békét kötöttek a sárkányokkal, akik a csapdába esett falusiak segítségére siettek.

Bár azt is meg kell hagyni, érződött, hogy ez csak egy nagyobb történet egy darabkája, egy trilógia első, felvezető része, éppen ezért érdemes megnézni, mert maximálisan szerethető és szórakoztató rajzfilm.

akció | animáció | családi | fantasy | kaland

SkyShowtime (2023.02.14.)

A vikingek nagyok és erősek. A sárkányok pedig rosszak, akik lerombolják a falut, leégetik a házakat, igazi ellenségek. Hablaty, a kis viking, a törzsfőnök fia viszont kis... több»

5