2020.07.12 21:47 Timon Olvasottság: <100x
0

Az első űrsci-fi...

Tartalmaz cselekményelemzést.

Hát mit is mondhatnék... Ezen a mesterművön éreztem, hogy mindent beleadtak, hogy egy remek alkotás szülessen egy olyan tudományos kihívásról, amely akkoriban még csak álom volt. Egyedül az volt ebben meglepő,hogy a Holdon lehetett lélegezni, de mivel ez az elsők között van, igazából nem számít. Viszont az antigravitációs térben fellépő kölcsönhatásokat (főként a víz alakját) tökéletesen megcsinálták.

Az első űrsci-fi...

Úgy kb. az első fele, melyben a tervek, előkészületek meg minden szükséges munkálat zajlottak, itt gyakorlatilag két részre van tagolva. Enélkül persze nem lett volna olyan, amilyen...

Azért a végére elképesztett, hogy a zene milyen totális, mély érzelmi hullámokat tudott kelteni. Sok filmben segített a zene, ez viszont a ritka gyöngyszemek egyike. A legfordulatosabb részben pedig, ahol a legénység egyik tagja el akar menni a hajóval, a többieket meg szinte otthagyni, az tetszett, hogy milyen hirtelen tudták ábrázolni az áruló karakterét.

A képi világa fekete-fehérben is igen látványos lett, hiába látszik (pl. a Holdon), hogy részben rajzolt, ezt csak dicsérni tudom. A Hold felszínét annyira hitelesen sikerült megalkotni, mintha nem egyszerűen film lenne, hanem tényleg ott jártak volna. A drámai, megható befejezést, mely egyben erkölcsi és hősies döntéseket mutat be, külön elismerés illeti. Alkotói szabadság ez száz százalékban. Fritz Langtól eddig csak kevés filmet láttam, de ezek után nyilvánvaló, hogy ő az örök klasszikusok egyik teremtője!

10/10

dráma | romantikus | sci-fi | vígjáték

Ennek a klasszikus sci-fi-nek a központi témája egy rekáta, mely többféle értelmezést kap a filmben. A professzor (Manfeld) szerint a Holdon sok arany van, ezért elindítanak egy... több»

0