2020.07.19 08:51 Artemisia Olvasottság: 916x
6

Harcra alkotva

James Cameron közel 2 évtizedig dédelgetett szerelemgyereke végül Robert Rodriguez közreműködésével született meg 2019-ben egy futurisztikus ciberpunk formájában.

Az Alita: A harc angyala kecsesen lavíroz a látványos, ám súlytalan tinifilm és a velős, komoly akció-sci-fi között. Alita karaktere és története hasonló több ilyen típusú hősfilm karaktereihez (pl. Wonder Woman), a naiv, fiatal hősnő egy számára idegen és kegyetlen világba csöppen, ahol felfedezi, hogy mekkora erővel is rendelkezik valójában.

Harcra alkotva

De Alita korántsem sablonkarakter! A személye és aprólékosan animált külső megjelenítése az év minőségi meglepetése, és egyben a film lelke is. Egy emberi aggyal rendelkező kiborg, akit harcra alkottak, és akinek a teste a maga korában a legmodernebb és leghalálosabb fegyver volt. Egy pusztító erőgép egy ábrándos kislány tudatával, akit Rosa Salazar Oscar-érdemes bravúrral kelt életre.

De mindezeken gyakorlatilag túlmutat a világépítés, egy komplett univerzumot hoztak létre sajátos kronológiával, történelemmel és kultúrával, jóllehet, ennek a gazdag kultúrának már csak a romjai vannak meg a cselekmény idején. A Bukásként emlegetett apokaliptikus háború után Roncsvárosban félig ember kiborgok, hajtóvadászok, és a "Gyár" korrupt emberei küzdenek egymással a túlélésért, és az idillinek vélt, laputai lebegő városba, Zálembe való feljutásért, melynek látszólag az egyetlen módja az, ha Roncsváros utolsó sportja, a Motorball végső bajnokává válik valaki. Mindezek mögött pedig a rejtélyes Zálembeli háttérhatalom, Nova áll.

A filmet tovább színesítik más érdekes és erős karakterek, mint dr. Ido és Chiren, Hugo és társai tevékenysége, Alita emlékei a Bukás idejéről, vagy a hús-vér ember, Hugo és a kiborg Alita közötti szerelmi szál (hasonló Cameroni motívum az Avatarban is felbukkant a Na'vy Netiri és az avatár testben élő Jake között).

Néha úgy tűnik, túl sok mindent sűrítettek bele 122 percbe, de minden mindennel összefügg, ezért néhány kisebb zökkenőtől eltekintve nagyon olajozottan működik az egész a film. És a roppant mennyiségű háttérinformáció melletti lezáratlan befejezés sem véletlen, ha arra gondolunk, hogy egy trilógia első részének szánták. Az Alita: A harc angyala pazar élmény és pazar felütés az esetleges folytatások előtt.

akció | kaland | sci-fi | thriller

A távoli jövőben Ido, az orvos Iron City roncstelepén egy különleges kiborgra bukkan. Alitának semmilyen emléke sincs a múltjáról, minden új számára ebben a világban. Ido... több»

6