2020.08.27 00:01 csd Olvasottság: 711x
4

Christopher Nolan legújabb mesterműve?

Nincs könnyű helyzetben az, aki a Tenetről szeretne véleményt formálni, ráadásul mindezt úgy, hogy ne spoilerezzen le bármit is a cselekménnyel kapcsolatban. Christopher Nolan kétségtelenül egy lángelme, ezt már nagyon sokszor elhangzott korábban is, és még jó párszor le is kell szögezni majd. Csak mellékesen és humorosan jegyezném meg, hogy fantasztikus felfedezni azt, hogy Nolan valószínűleg mindig épp arról a témáról készít filmet, ami éppen a leginkább foglalkoztatja, ez átszüremlett már a Dunkirk, a Csillagok között és az Eredet esetében is. Ez utóbbiak mind a tudományosság felé tendáltak tartalmilag, azt viszont nem szeretném kijelenteni, hogy áltudományosak lennének. Nyilvánvalóan Nolan többet is belevinne ezekből a koncepciókból, ugyanakkor mindig gondol a nézőkre, akcióval, látvánnyal és bravúros történetvezetéssel teszi "fogyaszthatóbbá" a filmjeit.

Valójában nincs ez másként a Tenet esetében sem, már az első perctől sincs pihenés: akció van. Mindez valamelyest el is fedi a film első gyengeségét, ami szerintem a dialógus. Az ember igyekszik nem felvonni a szemöldökét az egymást érő frázispuffogtatásokat hallva, de lendüljünk át ezen! Azt gondolom, hogy a film elgondolása közel sem annyira bonyolult, mint az ránézésre tűnik, ettől függetlenül persze nagyon oda kell figyelni a sztorira, a film akarja is, hogy odafigyeljünk rá. A tudományosság jó alapot is szolgáltat erre, hiszen jogosan gondoljuk azt, hogy "Na, ez valami igencsak bonyolult dolog, ahogy korábban a fekete lyukak vagy épp incepció elmélete volt az." És igen, érezhető Nolan műveltsége és olvasottsága a témával kapcsolatban, de az akció, a látvány, a feszült történetvezetés egyszerűen elkeni mindezt. Nem is tudom, hogy valaha távoztam-e már csengő füllel egy vetítésről.

Christopher Nolan legújabb mesterműve?

Összegezve: nagyon érdemes beülni a Tenetre, ennél epikusabb filmélményt aligha kapunk az idén, viszont érdemes félretenni minden korábbi elvárásunkat Nolannel szemben, már csak azért is, mert Nolan mintha minden filmjét azzal az odaadással készítené, mintha az az első lenne.

71 Tenet  (2020)

akció | sci-fi

A Földet egy rendkívüli katasztrófa miatt a pusztulás fenyegeti. A harmadik világháború küszöbén az események különleges összjátékaként egy brit ügynökre (John David... több»

4