2020.08.28 13:28 Milanman Olvasottság: 218x
3

Film a 21. századnak

Christopher Nolen kivívta magának eddigi pályafutásával, hogy az egyik legeredetibb és egyben legkülöncebb kortárs rendezőnek hívhassuk. Készített már képregény-, történelmi témájú-, thriller-, sci-fi- vagy akciómesterművet. Könnyen kijelenthető, hogy bármihez is nyúlt eddig, arannyá vált, nem nagyon tudott hibázni. Legújabb alkotása, a Tenet sok szempontból eddigi pályája "LEG"-je lett. Kár, hogy nem a legjobb. Ellenben összetettségben, bonyolultságban, a nézőket megosztó mivoltában mindenképpen viszi a prímet.

A Tenet ízig-vérig 21. századi filmes produkció, és ebben benne van minden dicsérete és kritikája. Ami a film elsődleges jegyeit illeti, azok bombasztikusak. Az operatőri munka, a képi világ, a vágások dinamizmusa és mindehhez a zene valami egészen zsigerekig hatoló élményt szerez a nézőnek, aki a filmet nézve csak arra vágyik, hogy a zenével együtt ott düböröghessen a film szereplőivel együtt a vásznon. Ha csak ennyi lenne egy mozgókép hivatása, könnyen mesterműnek tekinthetnénk Nolan legújabb vízióját, de ennél azért többet vártunk.

Film a 21. századnak

Ami a történetet, a narratívát, a film struktúráját illeti, itt sajnos az alkotóknak nem sikerült igazi újdonságot produkálni. A filmet nézve végig olyan érzésem volt, mintha egy benitrózott James Bond vagy Mission Impossible epizódot néznék, amibe ugyan az idősíkok keverésével sikerült némi csavart csempészni, de ami elsőre izgalmasnak tűnik, az idővel némiképp a visszájára fordul, és az idővel való játék egy ponton túl sajnos öncélú technikai húzássá silányul, és nem a néző behúzását, hanem elidegenítését segíti elő. Ami a színészeket illeti, ott nehéz igazán panaszt emelni, bár nekem Kenneth Branagh antagonistája helyenként kissé túljátszottnak tűnt.

Összességében a Tenet nem rossz film, ami nagyon könnyen behúz az elsődleges érzékszervekre gyakorolt bombasztikus hatásának köszönhetően, de ezen túl keveset tud ajánlani. Nincs a filmnek igazán szíve-lelke, a pozitív szereplőkért nehéz igazán rajongani vagy szurkolni, mert alig tudunk róluk bármit is. (Kivétel talán a remek Elizabeth Debicki által alakított maffiózó feleség). Bármennyire is próbál a film okosnak és az idővel való játéknak köszönhetően komplexnek tűnni, igazából egy lineáris, egyrétegű film marad. Ha ezt elfogadjuk és nem várunk igazságtalanul túl sokat tőle, akkor nem fogunk csalódni benne, mert olyan, mint általában a 21. század szórakoztatása. Látványos, bombasztikus, de helyenként egészen üres.

71 Tenet  (2020)

akció | sci-fi

A Földet egy rendkívüli katasztrófa miatt a pusztulás fenyegeti. A harmadik világháború küszöbén az események különleges összjátékaként egy brit ügynökre (John David... több»

3