2020.09.02 09:39 Artemisia Olvasottság: 454x
10

Passió

Stephen King és Frank Darabont harmadik "együttműködése", egyben a legkiválóbb King-adaptáció, amely valaha készült. Stephen King művei nehezen megragadhatók, és mindig mélyebbre kell ásni, hogy igazán átérezzük őket, jobban, mint amennyit a felszínen mond és mutat. A horror királyának tartják őt, de műveinek valódi zsenialitása a végletekig felboncolt, lemeztelenített emberi lélek és érzelemvilág ábrázolásában rejlik. Ez a kulcsa John Coffey passiójának is.

Bár a film és a könyv cselekménye is olyan szinten hipnotikus hatással bír, hogy lehetetlen kikapcsolni/letenni, a valódi mondanivalója mégis az alig kimondott, vagy ki sem mondott, emberi érzésekben bújkál. A Halálsoron tulajdonképpen egy szívszaggató értekezésként is értelmezhető az életről, annak értékéről, az emberi elme jó és sötét oldaláról.

Passió

John Coffey egy szakrális jelkép, a romolhatatlan tisztaságot jelképezi, és mégis, már a történet elején egy kegyetlenséggel és romlottsággal átitatott helyre érkezik, a Cold Mountain fegyház halálsorára; egy olyan bűnért, amit el sem követett. Az ő angyali tisztaságának ellentéteként megjelenik minden rossz, ami a világot súlytja. Két kisgyermek meggyilkolása, Hal Moorse feleségének agydaganata, a gonosz és szadista Percy Wetmore kegyetlenekedései, és ahogy felfoghatatlan brutalitással kivégzi Delacroix-t, de maga a hely is (melynek a villamosszékhez vezető folyosóját padlójának színe miatt "Zöld Útnak" hívják) a végső és megváltozathatatlan elmúlást jelképzi.

Aki ismeri Stephen King munkásságát, az tudja, hogy nem beszélhetnénk az íróról, ha csak ennyire egyszerű lenne a helyzet, hogy szembeállítja a felülről való jót a pokoli rosszal. Hiszen a kettő között ott áll hídként a Paul Edgecomb, aki a történet elmesélője is egyben. Paul és társa, Brutus Howell az átlagembert képviselik a végletek között. Ők mindössze két fegyőr, két porszem a gépezetben, akik csak a munkájukat végzik. Erkölcsi érzékük a helyén van, felismerik, hogy John Coffey nem átlagos ember, és azt is, hogy több mint ártatlan. Egy ponton megkísérlik szökésre bírni, azonban John már bevégzettnek érzi küldetését a földön, és vállalja a rá rótt, igazságtalan büntetést. Paul és Brutus pedig, bár tudják, hogy gyakorlatilag Pilátusokká válnak, a nézőkkel egyetemben a könnyeikkel küszködve elvégzik a munkájukat. John Coffey öröksége pedig örökre Paullal marad, hiszen magában hordozza, mert az élete az öröksége...

93 Halálsoron  (1999)

dráma | fantasy | krimi | misztikus

A film a harmincas években játszódik egy halálraítélteket őrző börtönben. Itt szolgál Paul Edgecomb főfegyőr, akinek megváltozik az élete, amikor bekerül hozzájuk John... több»

10